ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 348 de ani de când moaștele Cuvioasei Parascheva ajungeau la Iași, aduse de domnitorul Vasile Lupu din Constantinopol, în capitala Moldovei, un musulman din Istanbul vine să îi mulțumească Sfintei. Mediafax prezintă povestea impresionantă a lui Mustafa, profesor de istorie, care, an de an, în fiecare octombrie, se așează la rând să ajungă la moaștele sfinte, la fel ca oricare alt pelerin.

„Vreau să precizez faptul că sunt musulman, nu m-am convertit de la creștinism sau altceva. Așa că vin aici cu identitatea mea musulmană. Faptul că sunt musulman nu mă face să nu cred în sfinți, fie ei creștini sau din altă religie. Parascheva pot să spun cu certitudine că este Sfânta mea deoarece chiar cred în puterile miraculoase ale moaștelor ei. Am trecut prin asta și din punctul de vedere al experienței mele personale, pot spune că moaștele ei fac minuni”, a spus Mustafa.

Acum patru ani, când era într-o situație foarte dificilă, Mustafa a primit un ajutor de la Iași: un tricou trecut pe la racla Cuvioasei.

„Eram într-o situație foarte disperată, atât fizic, cât și emoțional și aveam o prietenă foarte bună din Iași. Ea încerca să mă ajute, dar nu putea din cauza distanței. Ea nu putea să vină la Istanbul și mi-a spus <știi, noi avem o sfântă aici, Sfânta Parascheva și oamenii cred că moaștele ei fac minuni. Ce ar fi dacă îți cumpăr un tricou și ating moaștele cu el și ți-l trimit, poate te ajută>. A făcut așa și chiar m-a ajutat. Am început să mă simt fizic mai bine, iar emoțional am început să îmi revin, așa că am făcut un jurământ. Am spus că dacă anul viitor și nu apare ceva neprevăzut, cu siguranță am să o vizitez pe Parascheva. Și așa am făcut în 2016. Apoi am venit și am fost captivat de aura spirituală a acestui loc și am fost foarte mișcat de tot. Am așteptat la rând 12 ore, dar nu am simțit nimic, a trecut atât de repede. Și apoi am făcut un al alt jurământ, că dacă anul viitor nu se întâmplă nimic neprevăzut vin iar”, a mai spus Mustafa.

El spune că va face aceste jurăminte și în continuare.

„Așa că tot ce pot să spun este <mulțumesc, Parascheva, mulțumesc pentru miracole!> (…) Jurămintele am să le fac în continuare, asta e clar”, a mărturisit tânărul.

Ca orice pelerin care ajunge la Iași în octombrie și Mustafa spune că nu simte nici durere și nici oboseală în orele de așteptare.

„Am stat zece ore, cel mai puțin cred. Dar nici măcar nu am simțit durerea de picioare și asta e chiar miraculos. Și când am încheiat pelerinajul m-am simțit atât de eliberat, de griji și de dureri, și dureri emoționale și tot. Și sunt un adevărat pelerin, particip la slujbe și la liturghii, cumpăr suveniruri. Numele meu este Mustafa, sunt musulman, dar sunt pelerin la Parascheva”, a declarat profesorul de istorie.

Părinții și prietenii săi știu că el în octombrie vine la Iași, iar gestul său este perceput ca unul absolut normal.

„Toată lumea știe. Și părinții mei și prietenii mei. Nu am ascuns nimic, nu m-am ascuns de nimeni. Plus că trăiesc în Istanbul, care e un oraș cosmpolit, cu religii diferite, care trăiesc una lângă alta și nu e neobișnuit ca unii să viziteze lăcașul de cult al altuia. În Istanbul, armenii vizitează moschee sau un musulman merge în Catedrala Sfântul Gheorghe pentru a aprinde lumânări. Nu e nimic neobișnuit pentru Istanbul. Poate în România pentru că e o țară omogenă din punct de vedere religios, pentru că marea majoritate a populației este ortodoxă și poate pentru voi sună interesant. De unde vin eu nu e ceva atât de interesant”, a explicat tânărul.

Despre Iași crede că este cel mai norocos oraș din România, iar evlavia celor care vin aici în fiecare octombrie îl surprinde.

„E 2019, Europa, iar atâta evlavie și spiritualitate sunt rare”, a spus Mustafa.