ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania RCS&RDS, controlată de unul dintre cei mai discreţi milionari ai României, Zoltan Teszari, nu va putea dezvolta o reţea de distribuţie de electricitate în oraşul Oradea pe motiv că doar compania de stat Electrica Transilvania Nord are drept exclusiv pentru acest serviciu.

În acest sens, Prefectura Bihor a solicitat Consiliului Local să revoce hotărârea aprobată luna trecută privind asocierea dintre municipalitate şi firmele RCS&RDS şi Delalina pentru realizarea şi exploatare unei reţele de distribuţie electrice în Oradea.

Conform legislaţiei în vigoare, compania de stat are monopol de distribuţia de energie electrică, având licenţă obţinută de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în 2002 şi prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014, iar de la Ministerul Economiei a obţinut un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani.

Având în mână aceste drepturi, Electrica a cerut anularea hotărârii Consiliului Local şi a solicitat în acest sens un punct de vedere de la ANRE. De asemenea, juriştii Prefecturii Oradea au sesizat probleme cu hotărârea în cauză.

"Prin adoptarea hotărârii, s-a încălcat atât Legea energiei electrice, cât şi legea administraţiei locale, care stabileşte atribuţiile Consiliului Local. Electrica este şi concesionar, şi licenţiat pentru distribuţia de energie electrică, iar unicipalitatea nu putea să se asocieze cu nişte entităţi care nu au licenţă pentru distribuţia de energie electrică”, a afirmat Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Bihor, citată de Voceatransilvaniei.ro.

Conform lui Alice Lupeş, contractul de asociere aprobat de Consiliul Local Oradea în luna aprilie conţine şi clauze care încalcă Codul Civil, referindu-se la un punct prin care compania RDS&RCS se angaja să dea municipalităţii 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro/an. „Orice sumă minimă garantată contravine legii”, susţine jurista.