ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimele zile, peste 600 de petiții prin care se cere redeschiderea bisericilor au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituției Prefectului Constanța. Solicitările online au fost transmise la îndemnul ÎPS Teodosie, arată Prefectura Județului Constanța, într-un comunicat de presă.

„În ultimele zile, peste 600 de petiții au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituției Prefectului – Județul Constanța. În aceste solicitări venite din partea cetățenilor, se cere deschiderea lăcașelor de cult ortodoxe din județul Constanța, pentru enoriașii care doresc să participe la slujbe. Le mulțumim tuturor celor care au semnat petițiile, oameni care au dovedit că orice decizie într-un stat democratic poate fi dezbătută, contestată ori susținută, dacă participă cu argumente. Demersul a fost inițiat de Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea înaltului prelat ÎPS Teodosie. Prin mai multe canale media și social media, Arhiepiscopia Tomisului a instruit credincioșii cum să realizeze aceste solicitări și cum trebuie trimise, motivând că „orice altă formă de petiție online nu are niciun efect juridic, pentru că petițiile trebuie adresate cuiva”, așa cum se menționează în postarea publică de pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei”, conform sursei citate.

În acest context, Prefectura Constanța precizează că reglementările Ordonanțelor Militare în vigoare nu pot fi modificate pe parcursul stării de urgență, iar prefectul județului Constanța nu poate dispune exceptarea de la regulile impuse.

„Înțelegem nevoia credincioșilor de a participa la slujbele religioase oficiate de preoții constănțeni, dar în aceste vremuri de restriște, recomandăm distanțarea socială, în orice context (social, profesional, religios, etc.). Dreptul la religie este garantat prin Constituție fiecărui cetățean român, indiferent de confesiune; dacă ar fi să se aprobe măsuri relaxate pentru un cult, nu pot rămâne alte confesiuni cu restricții. Iar în condițiile actuale, ridicarea restricțiilor în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase poate reprezenta un factor de risc însemnat”, se arată în comunicatul transmis luni.