Instituția Prefectului Municipiului București a desfășurat luni, împreună cu reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor și ai altor două culte creștine, o ședința de analiză privind ajustarea măsurilor epidemiologice și a nevoilor pastorale legate de sărbătorile religioase din decembrie și ianuarie.
 
Potrivit Prefecturii, s-a convenit că vizitele pastorale obișnuite în preajma sărbătorii Nașterii Domnului și a Botezului Domnului se vor face doar într-una dintre cele două perioade, la alegere, de către preoții de parohie, care nu vor intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora. Clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.
 
Reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice a agreat ca, spre deosebire de alți ani, slujba specială din noaptea de Crăciun să se țină mai devreme, la ora 20:00. 

Totodată, rugăciunea de la cumpăna dintre ani, care se oficia de obicei în bisericile ortodoxe la miezul nopții, va fi decalată în intervalul orar 18:00 - 21:00, pentru a nu interfera cu restricțiile de circulație pe timp de noapte, care rămân în vigoare inclusiv la cumpăna dintre ani.

Puteți citi mai jos, integral, comunicatul de presă redactat de Prefectură în urma ședinței avute cu reprezentanții a trei culte creștine din Capitală:

„Instituția Prefectului - Municipiul București, informează că, astăzi, 21 decembrie 2020, la sediul din Piața Presei Libere, s-a desfășurat o ședință de analiză privind măsurile de protecție anti-Covid-19.

Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul.

La ședința de analiză au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București.

Pentru ca cetățenii municipiului București să nu fie dezinformați cu privire la măsurile dispuse în perioada pandemiei de către autoritățile statului român, în domeniul religios, respectând rolul Cultelor religioase în viața societății românești, pentru că ne dorim ca toți cetățenii să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața sunt cele mai importante, Prefectul Municipiul București, domnul Traian BERBECEANU, a reafirmat că se impune acordarea unei atenții sporite respectării normelor deja existente și larg popularizate, tocmai  pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranță, atât pentru noi toți, cât și pentru cei dragi.

În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale.

Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.

Clericii care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

– se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.

– opțiunea va fi transmisă  protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

Întrucât aceste vizite  sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute  doar de preotul de parohie/sector pastoral.

În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.

Nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun se va oficia la ora 20.00.

S-a reafirmat că solidaritatea și responsabilitatea socială sunt esențiale în momente de criză și sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.

Conducerea Instituției Prefectului - Municipiului București a precizat că ședința de lucru a avut ca rațiune analiza cadrului necesar pentru ca bucureștenii să aibă șansa de a-și practica religia în cele mai bune condiții. Prefectul i-a asigurat pe reprezentanții bisericilor că, indiferent de cult, Instituția Prefectului nu dorește afectarea în și mai mare măsură a activităților religioase, dorindu-se a se asigura drepturile tuturor credincioșilor, cu respectarea normelor de protecție existente, sănătatea și viața bucureștenilor reprezentând o prioritate comună.

Pentru că Viața și Sănătatea sunt daruri, ne adresăm cetățenilor, apelând la educația și spiritul civic, pledând pentru un comportament care promovează angajamentul social, prevederea și siguranța în acțiunile lor, respingând categoric comportamentele deviante sau violente, care lezează ordinea socială”, se arată în comunicatul emis luni, 21 decembrie 2020, de Instituția Prefectului Municipiului București, condusă în prezent de Traian Berbeceanu (PNL). 

Până la ora publicării acestei știri, ea nu a fost confirmată de nici un comunicat pe pagina web a Arhiepiscopiei Bucureștilor sau a Agenției de Știri a Patriarhiei Române

Totodată, nu am găsit vreo confirmare pe site-ul Arhidiecezei Romano-Catolice București și nici pe cel al Episcopiei Greco-Catolice de București.