ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pielea este cel mai mare organ al corpului si are nevoie de o atentie speciala, indiferent de sezon. Pe langa efectele pozitive, radiatiile solare mai au si o serie de efecte negative, daunatoare organismului, care pot declansa, in cel mai rau caz, diferite tipuri de cancer de piele. Pentru a te bucura de o vacanta la malul marii fara riscuri, se recomanda respectarea anumitor reguli, cum ar fi folosirea unor produse care sa iti ofere protectie solara.

Efectele pozitive si cele negative ale radiatiilor solare

Expunerea la soare are foarte multe beneficii pentru sanatate. Regleaza bioritmul natural al organismului, stimuleaza productia de vitamina D necesara pentru cresterea imunitatii si pentru dezvoltarea unui sistem osos sanatos si, nu in ultimul rand, combate starile de depresie si de disconfort psihic. Statisticile arata ca persoanele care locuiesc in zonele calde, cu soare in mare parte a anului, sunt mult mai vesele. 

Dar cum orice lucru bun are si partile sale de risc, atunci cand te expui la soare fara sa aplici o protectie solara, pe perioade indelungate si la ore total nepotrivite, se declanseaza si efectele negative, cum ar fi: arsurile solare, aparitia petelor pigmentate, imbatranirea prematura a pielii sau cancerul de piele.

Cum sa alegi produsele cu protectie UV?

Inainte de a sti cum sa alegi produsele din aceasta gama, trebuie sa intelegi 3 termeni de baza, foarte des intalniti: SPF sau FPS, UVA si UVB. 

    1. SPF sau FPS – factor de protectie solara, care masoara capacitatea unui produs de a opri radiatiile solare, mai ales radiatiile ultraviolete UVB, care produc arsuri asupra pielii. In functie de nivelul de protectie pe care il ofera, acestea sunt evaluate pe o scara de la 6 la 50+ astfel:
    • Protectie scazuta – SPF 6-10;
    • Protectie medie – SPF 15-20-25. Produsele cu SPF 15 protejeaza corpul de 94% din radiatiile ultraviolete;
    • Protectie inalta – SPF 30-50. Produsele cu factorul de protectie SPF 30 pot absorbi 97% din radiatiile ultraviolete;
    • Protectie foarte inalta – SPF 50+. Produsele cu factorul de protectie SPF 50 blocheaza pana la 98% din radiatiile ultraviolete. Cea mai puternica forma de protectie UV o asigura produsele cu SPF 50+. 

    2. UVA – ultraviolete de tip A;
Au lungimea de unda mare, ceea ce duce la patrunderea acestora in profunzimea pielii, fapt ce cauzeaza ridarea, uscarea si imbatranirea acesteia;

    3. UVB – ultraviolete de tip B.
Au lungimea de unda medie, cauzeaza arsuri pe suprafata pielii dupa o expunere la soare mai indelungata. Produsele care ofera atat protectie UVA, cat si UVB sunt denumite cu spectru larg de protectie. 

Atunci cand cumperi un produs de protectie solara, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    • Sa aiba SPF de cel putin 30. Alege un produs cu un SPF cat mai mare;
    • Sa aiba spectru larg de protectie UVA si UVB;
    • Sa fie rezistent la apa;
    • Sa fie inca in perioada de valabilitate.

Cum sa folosesti produsele de protectie solara?

Acestea se aplica in strat mai consistent pe pielea uscata, cu 15-20 de minute inainte de a iesi la soare. Foloseste o cantitate suficienta si maseaza foarte bine pielea, pana ce tot produsul este absorbit. Este important sa iti protejezi fata, buzele, gatul, urechile, mainile si orice alta zona neacoperita care va fi expusa la soare. Aplica creme cu factor de protectie mai mare de 15 disponibile in magazinul online yuga.ro pentru a evita aparitia petelor si a ridurilor fine. 

Reaplica crema de protectie la fiecare 2 ore, pentru a-si mentine eficacitatea si nu uita ca, indiferent de valoarea SPF-ului, niciun produs cu protectie solara nu poate bloca total razele UVB. In schimb, respectarea programului de expunere la soare, hidratarea si utilizarea corecta a lotiunilor si cremelor cu rol de protectie UV te vor feri de orice afectiune care ti-ar putea pune in pericol sanatatea.