ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mănăstirea Paltin Petru-Vodă își sărbătorește, luni, hramul paraclisului, prin prăznuirea ocrotitorului său, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Hramul a fost stabilit de ctitorul mănăstirii, părintele Iustin Pârvu, pentru ca sfântul Pantelimon, cunoscut ca tămăduitor al celor bolnavi, să ocrotească bătrânii și copiii asistați în așezămintele ridicate lângă mănăstire.

Slujba va fi oficiată, luni, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va fi prezent la Mănăstirea Paltin, informeaza Agerpres.

Începuturile acestei mănăstiri se regăsesc undeva în jurul anului 2000, când părintele Iustin Pârvu, duhovnicul mult căutat de la Mănăstirea Petru — Vodă, își arătă dorința de a înființa un așezământ social — filantropic pentru românii nevoiași. Inițial nu s-a urmărit ridicarea unui așezământ monahal de mare amploare, părintele Iustin Pârvu dorind a amenaja un loc simplu, unde cei nevoiași să fie mângâiați întru neputințele lor: oameni sărmani, bolnavi, bătrâni și copii neajutorați pentru care societatea nu a găsit loc, timp sau resurse.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la "reeducare" la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
 
După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită "Glasul Monahilor", în prezent intitulată ''Atitudini''.

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.