ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea de Vest Timișoara (UVT) lansează, din luna martie, în premieră academică națională, un curs dedicat evenimentelor din 1989 de la Timișoara, care le va fi dedicat studenților, dar și întregii comunități care dorește să afle istoria acelor evenimente.

Cursul intitulat „Revoluția de la Timișoara din 1989” va fi predat de profesorul Lucian Vasile Szabo, care a scris numeroase cărți despre acel moment istoric, și va avea frecvența de două ore săptămânal, informează agerpres.ro.

„Dacă astăzi suntem liberi, dacă astăzi comunicăm și ne deplasăm în totală libertate, dacă astăzi putem exprima gânduri și idei, fără teama de a fi ținta unor persecuții, datorăm aceste libertăți unor semeni ai noștri care s-au jertfit pentru ele, pe care tinerele generații le consideră acum, firești.


Dar tocmai pentru că, așa cum spunea Einstein, „Lumea nu se va sfârși din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei și nu fac nimic', UVT consideră că e important să nu uităm nimic din istoria noastră și din jertfa celor care acum 30 de ani schimbau istoria României", a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-o conferință de presă dedicată lansării cursului.

Potrivit rectorului UVT, cursul va fi facultativ pentru studenți și va avea caracter interactiv, la ore fiind aduse personalități ale Revoluției, care vor spune ce au trăit atunci.

Marilen Pirtea a subliniat că era „datoria și responsabilitatea” UVT să organizeze un astfel de curs transversal.


”Vom avea: Elemente cronologice ale Revoluției din Decembrie 1989; Mișcări de protest, rezistență și dizidenți în Români; De la revoltă locală la revoluție națională; Figuri importante ale Revoluției din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morți, răniți și salvatori; Vinovați, inculpați și procese; Suferință și speranță în unitățile sanitare; Anchetarea răniților în spitale; Căutarea morților și a celor dispăruți; Cazuri controversate de morți în spitale; Sindromul Timișoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluție la Proclamația de la Timișoara. Este îmbucurătoare deschiderea UVT către agora, către cetate, pentru a pune în discuție aceste subiecte delicate", a punctat Lucian Vasile Szabo.

UVT va deschide astfel seria mai multor evenimente dedicate împlinirii a trei decenii de la Revoluția din 1989 de la Timișoara, care va cuprinde lansarea unei cărți, a unui portal web bilingv româno-englez, precum și deschiderea unui centru de studii privind respectivele evenimente.