ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:02 Conducerea Spitalului „Sfânta Maria” din București a anunțat că pacientul care a fost supus transplantului de plămâni a suportat bine intervenția, iar acum se află la Secția de Terapie Intensivă. 

 „În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. (...)Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni.Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă", precizează un comunicat de presă transmis de către managerului Spitalului "Sfânta Maria”, Narcis Copcă.
 
Știrea inițială

O intervenție chirugicală în premieră în România, care are loc în aceste ore, stă sub semnul controverselor. Este vorba de primul transplant de plămâni care se face la spitalul Sfânta Maria din București. O echipă condusă de Igor Tudorache realizează această intervenție, o premieră medicală pentru țara noastră, potrivit ziarului Libertatea.

Donatorul este un bărbat de 45 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral. Evaluarea donatorului, pentru a certifica starea plămânului, a fost făcută de medicii Alin Burlacu de la Fundeni și de Dragoș Bumbăcea de la Elias, a scris și jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.

Prelevarea a durat aproximativ 3-4 ore, iar după ora 5.00 a început pregătirea pentru primul transplant de plămâni din România. Întâi a fost transplantat primul lob, iar apoi cel de-al doilea.

Prin decizia managementului spitalului, operația n-a fost anunțată înainte și a fost păstrat secretul, inclusiv față de unii oameni din sistem.

Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Transplant, în intervalul 2013-2016 au fost efectuate, la Spitalul AKH din Viena, 21 de transplante de plămâni unor pacienți din România.  În 2016 a fost operat un pacient, iar pentru alți patru au fost aprobate dosarele pentru efectuarea operației, notează ziarul Libertatea.