ACTUALIZARE 25.04/ 8:16  Următoarea reuniune cvadrilaterală la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia va avea loc la finalul lunii iunie în Grecia, a anunțat prim-ministrul Alexis Tsipras, marți, la Palatul Victoria.

Tsipras a afirmat că reuniunea la nivel înalt între Grecia, România, Bulgaria și Serbia este „o inițiativă foarte solidă”, informează Mediafax..

„Cu toții suntem foarte conștienți de faptul că Balcanii sunt o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase, (...) însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare. (...) Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea”, a evidențiat premierul grec.

„O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel național, războaie, însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare și suntem aici pentru a face față acestor provocări și cred că este foarte important să avem la dispoziție această instituție de cooperare la nivel cvadrilaterală între cele patru țări. Noi, statele balcanice, suntem chemate să stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, cetățenilor noștri, și nu pe baza agendei stabilite undeva în altă parte, de un terț. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea și să transformăm această cooperare într-o inițiativă permanentă într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de globalizare. Asta înseamnă că trebuie să cooperăm îndeaproape și să beneficiem la maximum de toate posibilitățile care ni se întind”, a afirmat și Alexis Tsipras.
 
Știrea inițială

O reuniune cvadrilaterală la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia va avea loc marți, la Palatul Victoria. Se va discuta despre proiectele de interconectare regională, stadiul aderării Serbiei la UE și perspectiva europeană a întregii regiuni, conform Agerpres.
Vor avea loc consultări la nivel înalt între prim-ministrul Viorica Dăncilă, președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucici, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, și prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov.

La finalul evenimentului, cei patru oficiali vor susține declarații de presă comune.

Reuniunea cvadripartită a premierilor României, Bulgariei și Greciei și a președintelui Serbiei este cea de a treia ediție a acestui format, după cele organizate în octombrie 2017, la Varna, și în decembrie 2017, la Belgrad, se mai arată în comunicatul citat. 
 
Cu ocazia reuniunii de la Varna, din toamnă, liderii celor patru state au anunțat lansarea unui „grup de la Vișegrad balcanic”, discutând despre proiecte precum consolidarea independenței energetice a celor patru state și despre coordonarea proiectelor de infrastructură.

Din partea României a participat atunci premierul Mihai Tudose, care afirma că România, Bulgaria, Grecia și Serbia pot fi „un zid” care să apere Uniunea Europeană.
 
În plus,  România, Bulgaria, Serbia și Grecia sunt țări cu popoare ortodoxe, a căror cultură are foarte multe elemente comune, fiind parte a moștenirii Bizantine.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews