ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că pentru Regatul Unit a sosit momentul să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție post-Brexit fără un acord cu U.E. privind viitoarele relații comerciale, dacă Bruxellesul nu-și schimbă abordarea la negocieri, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres

„Devine clar că UE nu dorește genul de acord încheiat cu Canada pe care l-am cerut inițial (...) Ei vor să ne poată controla în continuare libertatea legislativă, pescuitul, într-o manieră care este evident inacceptabilă pentru o țară independentă”, a anunțat vineri Boris Johnson într-o declarație televizată.

„Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerțului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluția australiană. Și trebuie să o facem cu mare încredere”, a precizat șeful executivului britanic.
 
„Cu inimile înălțate și cu deplină încredere, ne vom pregăti să îmbrățișăm alternativa și vom prospera deplin ca națiune independentă ce face comerț liber, controlându-ne și stabilindu-ne propriile noastre legi”, a adăugat Boris Johnson. 

„Așadar, a sosit momentul pentru mediul nostru de afaceri să se pregătească, pentru transportatori să se pregătească și pentru călători să se pregătească”, a concluzionat premierul britanic.

La summitul european de joi, U.E. a transmis Regatului Unit un ultimatum, cerându-i să cedeze în principalele puncte divergente, pentru a nu avea parte de o ruptură a legăturilor sale cu blocul comunitar odată cu încheierea tranziției post-Brexit, la 1 ianuarie 2021.

Per ansamblu, Bruxellesul dorește un acord extins care să cuprindă și norme ale U.E/ privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra dorește doar un acord clasic de liber schimb, după modelul celui încheiat de U.E. cu Canada.
 
După summitul încheiat vineri la Bruxelles, șefii de guverne ai statelor membre U.E. s-au grăbit să afirme că își doresc un acord comercial post-Brexit și că discuțiile vor continua, deși nu cu orice preț. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al premierului britanic a afirmat că, de acum, negocierile s-au sfârșit și că nu mai are nici un rost ca negociatorul-șef al U.E., Michel Branier, să se deplaseze la Londra săptămâna viitoare ca să împiedice schimbarea de abordare a britanicilor. Cu toate acestea, negociatorul Barnier și omologul său englez, David Frost, au convenit să discute din nou la începutul săptămânii viitoare, potrivit declarațiilor Guvernului britanic.