ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bloomberg caracterizează planul premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, de a legaliza căsătoria între cuplurile de același sex drept un mare pas înainte pentru comunitatea LGBT, scrie Iefimerida.

„Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis plănuiește să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex, un pas uriaș înainte pentru drepturile LGBTI într-o regiune în care unele guverne conservatoare reprimă comunitatea”, relatează publicația americană.

„Căsătoria între persoane de același sex se va întâmpla la un moment dat și face parte din strategia noastră”, a declarat marți, într-un interviu acordat agenției de presă, premierul grec, afirmând că „societatea greacă este mult mai pregătită și matură”.

Potrivit publicației, Grecia nu a recunoscut dreptul de a se căsători cuplurilor de același sex, dar se subliniază că țara a făcut un salt în clasamentul relativ al țărilor și al drepturilor membrilor comunității LGBT.

Citând filiala europeană a Asociației Internaționale de Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans și Intersex, Bloomberg subliniază că Grecia a depășit țări precum Regatul Unit și Germania în ceea ce privește sprijinul legal și politic pentru comunitatea LGBT.

„Momentul pentru schimbare a început în Grecia în 2021, când Mitsotakis a numit o comisie pentru a elabora o strategie națională de îmbunătățire a drepturilor LGBT. De atunci, el a introdus o serie de reforme, inclusiv ridicarea interdicției pentru bărbații homosexuali să doneze sânge și încetarea practicii așa-ziselor operații de schimbare a genului asupra copiilor”, subliniază presa internațională.

„Puțini se așteptau ca aceasta să devină o forță atât de puternică pentru schimbare”, subliniază el, concluzionand: „Coabitarea între persoane de același sex a fost recunoscută legal în Grecia în 2015 și identitatea de gen în 2017, dar progresul în alte probleme a fost neregulat până la preluarea puterii Mitsotaki, în 2019.”