ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul israelian Naftali Bennett s-a oferit duminică, în cadrul unei conversații telefonice avute cu președintele rus Vladimir Putin, să medieze în privința Ucrainei, a anunțat agenția TASS. Oferta este făcută după ce, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi ceruse prim-ministrului israelian să medieze între partea ucraineană și cea rusă. 

„La rândul său, Naftali Bennett a oferit serviciile de mediere ale Israelului pentru a pune capăt acțiunilor militare” din Ucraina, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Putin l-a informat pe Bennett cu privire la operațiunea militară specială din Donbass. „De asemenea, s-a afirmat că delegația rusă se află în orașul bielorus Gomel și este pregătită pentru discuții cu reprezentanții Kievului, care ... nu au folosit încă această oportunitate”, se arată în comunicat. 

Conversația telefonică a lui Bennett cu Putin a avut loc la inițiativa părții israeliene. S-a convenit să fie continuate contactele bilaterale la diferite niveluri.

Anterior, duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că delegația rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu Ucraina. Delegația este formată din reprezentanți ai Ministerului de Externe, Ministerului Apărării și ai altor agenții, inclusiv ai administrației prezidențiale. Consilierul prezidențial Vladimir Medinski, care conduce delegația din Gomel, a declarat că Moscova așteaptă un răspuns până la ora 15:00, ora Minskului (aceeași cu ora Moscovei).
 
Într-adevăr, președintele ucrainian Volodimir Zelenski declarase că dorește tratative de pace cu partea rusă, dar că se opune ca acestea să fie ținute în Belarus, din cauză că fosta republică sovietică a găzduit trupe ruse și exerciții militare, fiind și una dintre direcțiile din care Armata Rusă a atacat Ucraina.
 
Ideea unei medieri israeliene a venit din partea președintelui ucrainian, care a propus-o vineri dimineață premierului israelian. Acesta, la rândul său, i-a propus-o duminică lui Putin. Deocamdată, nu se știe dacă Rusia va da curs ofertei.