ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Întregul edificiu european riscă să-și piardă rațiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite „erori tragice” în fața pandemiei de coronavirus, a declarat premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de AFP și de Agerpres.

„Inerția le-ar putea lăsa copiilor noștri imensa povară a unei economii devastate”, remarcă șeful Guvernului Italiei în interviul acordat acestui cotidian de referință pentru mediul de afaceri. „Vrem să fim la înălțimea acestei provocări ? Atunci, să lansăm un mare plan, un „European Recovery and Reinvestment Plan” (plan european de redresare și investiții), care să susțină și să relanseze economia europeană în întregime”, propune Giuseppe Conte.

Despre eșecul reuniunii europene desfășurate joi prin teleconferință, premierul italian a spus că a fost vorba despre „mai mult decât un simplu dezacord, a fost o confruntare dură și directă” cu cancelarul german Angela Merkel, „pentru că noi trăim o criză care provoacă un mare număr de victime în rândul concetățenilor noștri și o recesiune economică severă”.

În cursul teleconferinței de joi, țările nordice, în frunte cu Germania și Olanda, au respins ideea creării de „coronabonduri”, obligațiuni emise în comun de guvernele din zona Euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie. 

„A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a argumentat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergență între statele zonei Euro din sud și cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

Cu toate acestea, la ora actuală, „în Italia, precum și în alte state membre suntem constrânși să facem alegeri tragice”, a continuat Giuseppe Conte în interviul pentru Il Sole 24 Ore. „Eu reprezint o țară care suferă mult și nu-mi pot permite să tergiversez”, a adăugat el.

„Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălțimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-și piardă în ochii propriilor noștri cetățeni rațiunea de a fi”, a opinat premierul italian.

Potrivit acestuia, pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus este nevoie de alte instrumente decât cele folosite în timpul crizei financiare din 2008. 

„Colegilor mei (șefi de stat sau de guvern n.red) care raționau în termenii Mecanismului European de Stabilitate (MES) le-am răspuns că nu pentru asta trebuie să se obosească, pentru că nu de acest lucru avem nevoie acum (...) MES este un instrument pus la punct pentru a ajuta statele membre care se confruntă cu tensiuni financiare legate de șocuri asimetrice. Dar coronavirusul provoacă un șoc simetric, ce are ca efect aruncarea în depresiune, în mod sincron și complet neașteptat, a sistemelor noastre economice și sociale”, a mai argumentat Giuseppe Conte.

De aceea, premierul italian vede în această criză „ceva complet diferit față de criza din 2008”, atenționând că „ne aflăm într-un moment critic al istoriei europene”.