ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a susținut marți seară o conferință de presă la Palatul Victoria, după ce a ieșit cu diagnostic negativ din perioada de izolare. Acesta a precizat că în toate cele 14 zile și-a exercitat atribuțiile de prim-ministru și că actualmente pregătește noi măsuri de restrângere a circulației cetățenilor, potrivit Mediafax.
 
„Azi am convenit asupra unor măsuri care sunt adoptate prin ordonanță militară. Toate măsurile au ca obiectiv reducerea  riscului de contaminare a cetățenilor. Sunt măsuri de restrângere a circulației cetățenilor. Ordonanța va fi prezentată în cursul serii de ministrul de Interne. Până acum, interdicția de ieșire din casă a fost între orele 22-6, după adoptarea ordonanței vom impune restricția și în restul zilei (...) Armata va fi implicată în misiuni de pază, în misiuni de patrulare și în misiuni la frontieră”, a informat Ludovic Orban.

Premierul a dat asigurări că, deși persoanele vârstnice vor avea interdicție de a ieși din casă, va exista un interval orar în care să li se permită să facă drumuri de strictă necesitate 
 
„Circulă o informație neadevărată cu privire la persoanele de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care cei de peste 65 de ani se pot deplasa. Ne propunem să le oferim servirea exclusivă în magazine”, a explicat Orban, potrivit Euractiv.ro.

El a dat detalii și despre aprovizionarea spitalelor cu materiale și echipamente de protecție: achizițiile externe sunt în curs, va fi înlesnită producția autohtonă și au fost puse în funcțiune noi aparate de diagnosticare.
 
„Al doilea obiectiv e achiziția de materiale și echipamente de protecție. Conform legii, în mod normal trebuia să existe stocuri strategice achiziționate din timp. Când am preluat guvernarea, stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis OUG care a permis începerea achizițiilor pentru aceste produse fundamentale. Acum, cererea internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile pentru a achiziționa aceste produse. Facem achiziții prin ONAC, Unifarm, Crucea Roșie. Am simplificat procedurile la maximum pentru a permite producția în țară. Începe producția internă de măști, izolete, combinezoane. În procedurile de achiziție suntem în diferite faze. E foarte importantă creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate „real time PCR”. În prima parte, au funcționat 9 asemenea aparate, acum sunt 19 în funcțiune. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem folosi – la ANSVSA, facultăți, institute de cercetare. Am achiziționat până acum 10 aparate noi. Prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR, din care patru sunt deja montate. S-au mișcat și spitalele, au cumpărat PCR-uri și kit-uri”, a detaliat premierul.

Ludovic Orban a explicat că anchetele epidemiologice sunt în curs, iar spitalele sunt pregătite gradual pentru primirea pacienților diagnosticați pozitiv cu Covid-19.
  
„Anchetele epidemiologice se desfășoară cu o viteză crescută. Ele și-au arătat în mare măsură rezultatele, prin diminuarea răspândirii. La fel, izolarea la domiciliu și carantinarea (...) Am participat după reuniunea de la Cotroceni la o videoconferință cu directorii de spitale și directorii DSP și prefecții. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor în funcție de numărul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv. Avem trei etape - prima linie funcționează azi, a doua linie - spitale care au capacitatea de a trata și a treia linie - identificăm spitale care să fie folosite exclusiv pentru a trata cazuri Covid-19”, a mai arătat premierul.