Premierul Ludovic Orban a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern de vineri, finalizarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău, care conectează Republica Moldova la infrastructura energeică a României, oferindu-le locuitorilor din stânga Prutului o alternativă la dependența de gazul rusesc, potrivit Capital.ro

„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău, investiție realizată de Transgaz, investiție care este finalizată și care, o dată cu finalizarea acestei investiții, există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astăzi, astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Este o investiție extrem de importantă, o investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova, de basarabeni, și care este extrem de importantă pentru relațiile dintre noi”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Gazoductul Iași-Ungheni – Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze în republicile ex-sovietice.

Gazoductul e alcătuit din două părți distincte, ambele construite de Transgaz: conducta Iași – Ungheni (care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014) și conducta Ungheni – Chișinău, care a fost terminată de curând și va conecta sistemul de transport al Republicii Moldova la sistemul din România (SNT).

Lungimea totală a conductei este de 120 km, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.