ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a fost surprins, sâmbătă, la o masă de terasă în Centrul Vechi al Capitalei, informează Mediafax
 
Acesta era însoțit de șeful Cancelariei, Ionel Dancă, și de consilierul Andi Manciu, nimeni altul decât fostul șef al Grupului de Comunicare Strategică, responsabil cu cenzurarea presei în timpul stării de urgență. 

Ludovic Orban a explicat că a răspuns invitației unui amic, care l-a invitat să participe la deschiderea terasei pe care o administrează. 

„Răspund la invitația unui bun amic care, de bucurie că a deschis terasa, m-a invitat și pe mine”, a explicat premierul, pentru Digi24.
 
Întrebat dacă după 15 iunie vor fi dispuse noi măsuri de revenire la normalitate, acesta a răspuns că Guvernul are în vedere asemenea decizii, pe care, însă, le va anunța doar cu câteva zile înainte de implementare.
 
La rândul său, șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a postat sâmbătă seara pe social media o fotografie de la masa lui Orban, prezentând-o ca pe un semnal de revenire prudentă la normalitate. 

„Am fost împreună cu Premierul Ludovic Orban în vizită la câteva terase din Centrul Vechi al Capitalei, la invitația antreprenorilor din industria HORECA, pentru a da un semnal că România poate reveni la normalitate cu prudență și responsabilitate. Relaxare, cu grijă pentru fiecare. #SePoate”, a scris Ionel Dancă pe Facebook.

Un alt utilizator a postat în comentarii o fotografie cu Ludovic Orban sorbind cu poftă dintr-o halbă de bere, la aceeași masă. „Apă, apă, dar sp fie și puțin alcool”, a comentat internautul. Ionel Dancă i-a răspuns cu promptitudine: „Care e problema cu aceasta poză?”.

Problema este că în nici una dintre fotografii cei 4 meseni nu par să respecte regula păstrării distanței de 1,5 metri între scaune, având în vedere că nu sunt membrii aceleiași familii și nu au același domiciliu, după cum prevăd măsurile anunțate de Ministerul Sănătății cu o săptămână în urmă.
 
La rândul său, consilierul Andi Manciu scria pe 27 mai că folosirea echivalenței între măsurile de relaxare ar fi o greșeală pe care o fac tot mai mulți pe timpul crizei de coronavirus.

„Fiecare măsură de relaxare este un risc pe care autoritățile îl asumă, pe baza evaluărilor despre evoluția epidemiei. Fiecare măsură adaugă un risc în plus, deci se aplică un principiu al acumulării riscului. Asta exclude folosirea echivalenței, pentru că aplicarea acestui principiu NU are logică din punct de vedere sanitar. (...) Sfatul meu este să nu picați în capcana de a judeca echivalența în privința măsurilor de relaxare, ci doar din punct de vedere al riscurilor care se adaugă, se acumulează, oricât de dificil ar fi asta, inclusiv pentru interesele personale, legitime, ale fiecăruia dintre noi”, scria pe Facebook fostul șef al GCS, care a instrumentat cenzurarea presei în timpul stării de urgență.