ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a anunțat că România trebuie să renunțe la energia electrică obținută prin arderea cărbunelui și să treacă la noile tipuri de energie, respectiv cea pe gaz și cea nucleară. „Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie”, a afirmat șeful Guvernului, luni, la Digi 24, potrivit Investenergy.

Orban a spus că, pentru realizarea acestui obiectiv, România va primi bani de la Comisia Europeană în cadrul Fondului de tranziție echitabilă.

„Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a explicat premierul Ludovic Orban, la Digi 24.

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, are în subordine peste 10.000 de angajați, restructurarea acestuia putând afecta puternic întreaga regiune prin desființarea a mii de locuri de muncă. 

Deși în România termocentralele electrice se dorește a fi închise, în Germania se deschid noi centrale pe cărbune, în ciuda obiecțiilor activiștilor de mediu. Cea mai nouă termocentrală de acest fel, Datteln-4, care a costat 1,5 miliarde de euro, urmează să intre în funcțiune în Germania la finele acestei săptămâni și se preconizează că va funcționa până în 2038, potrivit site-ului E-nergia.ro.  

Având în vedere situația din Germania, din ce în ce mai multe voci se întreabă de unde această grabă pentru închiderea sau înlocuirea producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune din România. În luna februarie, jurnalistul și publicistul gorjean Nicolae Ivăniși a ținut un discurs fulminant la o întâlnire cu reprezentanții ONG-ului „Bankwatch România”, care veniseră la Târgu Jiu pentru a convinge societatea civilă de necesitatea închiderii mineritului pe cărbune și, implicit, a Complexului Energetic Oltenia. 

Printre altele, Ivăniși arătase că ONG-ul Bankwatch este finanțat de Ministerul Mediului din Germania pentru a convinge românii să închidă minele, în timp ce această țară tocmai se pregătește să deschidă o altă mină de cărbuni. Ivăniși a vorbit despre felul în care același Bankwatch a blocat investiția de 155 de milioane de euro în hidrocentrala de pe Jiu, pe motiv că „acolo este "drumul viperelor” și există riscul ca aceste animăluțele târâtoare să moară de sete, fiindu-le afectate adăpătorile!”. Deci, iată, nici centralele fără emisii de dioxid de carbon nu sunt adesea pe placul activiștilor ecologiști. Tot Bankwatch a închis și cariera Roșia, iar Greenpeace a dat în judecată Termocentrala Rovinari. 

„Ce să mai înțeleg eu atunci, dacă tu, Germania, mai deschizi o centrală, și știm foarte bine, aceasta funcționează între 35 și 45 de ani? În schimb, îți trimit ție, România, ONG-uri finanțate de mine. Veniți și promovați aceste lucruri, le puneți exact cu susul în jos. Nu este normal ce se întâmplă”, atrăgea atenția jurnalistul Nicolae Ivăniși, președinte al Alternativei pentru Demnitate Națională (ADN) Gorj.