ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a făcut luni seara un inventar al restricțiilor care se pot ridica după 15 mai. Într-o intervenție la Digi 24, el a anunțat că restricțiile vor fi ridicate în etape, gradual, începând cu interdicția de circulație în interiorul localităților, potrivit Mediafax.

„Aceste restricții în interiorul localităților vor dispărea, aceasta este cert”, a declarat Orban, urmând ca și cele în afara localităților să fie evaluate și stabilite în anumite condiții.

„Vom lăsa un timp după ridicarea restrictiilor, dacă contextul evoluează într-un fel sau altul și vom ridica și ale restricții. Vom lua acele măsuri unde există cele mai mici riscuri. Nu se poate renunța la restricțiile legate de spectacole, unde riscul de transmitere este foarte mare”, a precizat premierul.

Referitor la redeschiderea parcurilor, premierul a declarat că aceasta se va face, însă cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

El a confirmat că hotelurile se pot deschide, însă restaurantele vor rămâne închise, pe motiv că în incinta acestora nu se poate purta mască și nici nu se poate asigura distanțarea între meseni. 

„În privința restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poți să porți mască, nu se poate face izolarea între cetățeni. Se știe că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tușim, particulele pot circula la distanțe mari, mai ales unde este aer condiționat (...) Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare în hoteluri”, a subliniat Ludovic Orban luni la Digi24.

Premierul a fost întrebat ce așteptări are pentru 1 Mai, când românii au zi liberă de la stat, iar vremea se anunță senină. Cu toate acestea, el a avertizat că la acea dată starea de urgență este încă în vigoare, iar restricțiile nu se suspendă.

„Data de 1 mai...? Ne aflăm în stare de urgență cu restricțiile în vigoare. Cetățenii trebuie să respecte toate aceste reguli instituite prin ordonanță militară sau acte normative. Nu este momentul să ne relaxăm. Și dacă ne mișcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spațiile închise, să păstrăm distanță, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce privește vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a pledat pentru respectarea restricțiilor, motivând că „succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetățenii români a măsurilor luate”.

„Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus”, a mai spus premierul.