ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, în urma unei ședințe a coaliției, a fost respinsă posibilitatea angajării răspunderii guvernului pe legea certificatelor Covid, proiectul legislativ urmând să fie adoptat în Parlament - speră el - până la finele anului în curs.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, la ieșirea din ședință, că „vom avea certificat verde până la sfârșitul anului”, scrie Știri pe Surse. Proiectul legislativ va fi dezbătut și votat în Parlament în perioada dintre Crăciun și Revelion. Cu alte cuvinte, marea realizare a protestului de marți de la Parlament a fost amânarea votului cu o săptămână. Atât au înțeles politicienii din furia și disperarea oamenilor veniți din toate colțurile țării.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune despre proiectul de lege privind utilizarea certificatului electronic COVID că prevede 15 vouchere electronice de testare, care acoperă 42 de zile calendaristice sau 30 de zile lucrătoare. Valoarea medie decontabilă este de 50 de lei / test. 

Sunt prevăzute în proiect și excepții de la utilizarea certificatului Covid. Una dintre ele i-ar viza chiar pe parlamentari. Altele îi vizează pe salariații firmelor cu maximum 10 angajați care nu interacționează direct cu clienții sau pe angajații care lucrează la domiciliu ori în regim de telemuncă. Angajatorii care nu vor impune aceste certificate la locul de muncă sau nu vor suspenda contractul angajaților „necertificați” vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 100.00 de lei.

Esențial de reținut este că, după epuizarea numărului de teste decontate de stat, persoanele nevaccinate vor avea de ales între a continua să se testeze pe cheltuială proprie sau a recurge la injectarea cu serurile experimentale Covid, dar și aceea valabilă doar câteva luni, după care se vor impune alte și alte doze de rapel. În Israel, de exemplu, este anunțată deja doza a patra, după ce vara trecută guvernul redeschidea societatea pentru persoanele „complet vaccinate” cu două doze. Același scenariu se va implementa, pas cu pas, și în România.
 
Teoretic, obligația de a prezenta certificatul Covid încetează dacă sunt îndeplinite simultan două condiții: scăderea timp de 3 săptamâni consecutiv a numărului de cazuri la nivel național; incidența cumulată în ultimele două săptămâni să scadă, la nivel național, sub 1 la mie. Dar asta nu ne încălzește cu nimic, pentru că vedem, pe de o parte, că statele unde certificatul Covid a fost implementat de multă vreme nu au nici cea mai mică intenție să renunțe la acest instrument, ci dimpotrivă, caută să-l facă și mai draconic; pe de altă parte, cu ce ne va încălzi pe noi o presupusă încetare a obligativității certificatelor Covid în vara anului 2022 când, probabil, cei mai mulți dintre cei care l-au acceptat vor fi de mult vaccinați, iar ceilalți, de mult concediați?