ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 10:37 Ludovic Orban a vorbit în ședința de guvern despre valoarea amenzilor pentru cei care nu respectă normele impuse de starea de alertă. Acestea variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plati jumatate din suma in termen de 15 zile,scrie Mediafax.
Cele mai mari amenzi le risca șefii instituțiilor publice si persoanele juridice. Se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri, intruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise sau nerespectarea de către operatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

Orice comportament care duce la infectarea oamenilor, sancționat

„În baza legii, vă repet, avem la dispoziție toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să fac o paranteză să nu va spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică ai bască, nu ai bască. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinați la oconduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică și îi ferește pe oamenii sa nu fie infectați. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viața oamenilor, orice comportament care nu este corect și care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancționat. Așa este normal. Suntem democrație dar nu suntem anarhie. Democrația funcționează în beneficiul celor care respectă legea”, a declarat premierul.

Amenzi vor primi si cei care vor calatori in afara localitatilor fara declaratia pe propria raspundere. Aceeasi sancțiune pot primi și cei care nu poartă mască de protecție in mijloacele de transport, in supermarket-uri sau la locul de munca. Amenda variază între intre 500 si 2500 de lei.

Știrea inițială

Guvernul urmează să aprobe în ședința de luni un proiect de hotărâre privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a finalizat Hotărârea de Guvern în baza căreia se va declara starea de alertă în România. Hotărârea de Guvern este necesară pentru instaurarea stării de alertă, în condițiile în care, pe 15 mai, când s-a intrat în stare de alertă, decizia Executivului a fost luată în baza unei Ordonanțe, și nu a unei legi, cum cerea CCR.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, după ședința la care a participat la sediul MAI, că toate instituțiile abilitate vor fi de luni încolo pe teren pentru aplicarea legii.
 
 „Avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii. În articolul 8 din lege există în alineatul 1 posibilitatea de a menține terasele închise și le vom ține închise”, a declarat Orban.

„Toate instituțiile de control implicate vor fi pe teren și vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, pentru a ne asigura că instituțiile publice, agenții economici, cetățenii respectă regulile pe care le-am impus și vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor. Odată cu instituirea stării de alertă, în baza legii, practic, avem toate prevederile constituționale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale, pentru a ne asigura de această respectare a legii și de respectarea măsurilor care sunt luate în starea de alertă, " a mai spus Ludovic Orban.

Proiectul de hotărâre prevede instituirea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, a condițiilor concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, precum și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă, grupate în trei categorii, în anexele actului normativ, astfel: măsuri pentru creșterea capacității de răspuns; măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților; măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc.

De asemenea, în proiectul de HG se stabilește faptul că regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor este stabilit la articolele 64 - 70 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.