ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a comentat, pentru postul de radio Europa Liberă, afirmațiile unor experți în securitate de la Chișinău, potrivit cărora construcția unui aeroport la Bălți ar implica o serie de riscuri de securitate pentru Moldova, cum ar fi o invazie a „omuleților verzi”.
 
Sintagma „omuleți verzi” desemnează soldați ruși fără însemne, care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014,  informează portalul Deschide.md.

„Haideți să fim serioși, 'omuleții verzi', dacă vor să vină - dar asta e așa o discuție sterilă - vor ateriza unde își doresc, chiar și în Piața Victoriei. Ce trebuie să le faci aeroport ca ei să vină? Sau unde au fost, ei au aterizat pe aeroporturi? (...) Noi vorbim despre lucruri serioase, vorbim de dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. Ori fără infrastructură - fie drumuri, aeroporturi, căi ferate - nu avem cum să ieșim din situația în care suntem”, a declarat premierul Chicu.

„Dacă e vorba de securitate, oare cineva crede la modul serios că noi o să luptăm cu nu știu ce parașutiști, cu trupe de desant sau cu oricine altcineva? Noi avem, bineînțeles, acorduri, securitate, nu așa se apără o țară...Despre ce discutăm noi? Despre lucruri chiar uneori hilare, nu vă supărați...", a continuat Chicu.

„Am auzit și eu istoria asta cu „omuleții verzi”, „albaștri' sau nu știu de care culoare. Ce dacă noi mai avem un aeroport, riscul ca 'omuleții verzi' să aterizeze acolo este mai mare? De ce nu ar ateriza la Chișinău?", s-a întrebat premierul moldovean retoric.

Premierul Ion Chicu consideră că tot mai mulți cetățeni aleg să călătorească cu avionul și nu cu mașina sau trenul, iar Guvernul a făcut deja o analiză a celor care ar putea călători prin intermediul unui aeroport ce urmează a fi construit în nordul țării.   Ion Chicu a afirmat că primul aeroport din nordul țării va fi construit la Mărculești, iar al doilea - la Bălți, în cazul celui din urmă fiind nevoie de o procedură mai anevoioasă și mai îndelungată.