ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul proaspăt investit al Republicii Moldova,Pavel Filip, va efectua, marți 26 ianuarie, o vizită oficială în România. Acesta se va întâlni cu omologul său român, Dacian Cioloș, informează Guvernul Moldovei pe pagina sa oficială.

Pavel Filip și Dacian Cioloș au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, să se întâlnească marți, 26 ianuarie, la București. 

Potrivit gov.md, se vor purta discuții despre ”relațiile bilaterale moldo-române, precum și acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a inițiativelor și proiectelor convenite între Chișinău și București”.

Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Vizita pe care o va efectua Pavel Filip la București este prima deplasare oficială a noului premier al Republicii Moldova și are loc în contextul în care la Chișinău au loc mai multe proteste de stradă și se adună semnături pentru organizarea de alegeri anticipate.

Membrii Guvernului Filip au depus jurământul, în cursul nopții de miercuri spre joi, la sediul Președinției, în secret.

Parlamentul Republicii Moldova a votat, miercuri seara, cu 57 de voturi pentru,  programul de guvernare și componența unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. Sub presiunea protestatarilor, care au înconjurat clădirea Parlamentului, deputații din noua majoritate de la Chișinău au exclus din ședință un șir de proceduri obligatorii conform Regulamentului, cum ar fi sesiunea de întrebări-răspunsuri ce urmau să fie adresate premierului desemnat. 

Propunerea de a se trece direct la vot a venit de la liderul formal al Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, în timp ce un grup de deputați din opoziție a încercat să blocheze tribuna Parlamentului, iar liderii protestatarilor au pătruns în holul Legislativului, solicitând suspendarea ședinței

Astfel, noul Guvern a obținut votul de învestitură în regim de urgență, în timp ce o mulțime de câteva zeci ce mii de oameni scandau în stradă „Jos Mafia”.