Premierul conservator al Poloniei repune pe tapet chestiunea despăgubirilor datorate de nemți polonezilor, după ce președintele Germaniei a sugerat că țara lui susține gazoductul Nord Stream 2 ca pe o datorie de război față de Rusia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei, după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier a sugerat că Germania construiește gazoductul Nord Stream 2 ca pe o datorie de război față de Rusia, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.
Frank-Walter Steinmeier a dat de înțeles într-un interviu că Germania are o obligație istorică de a realiza acest gazoduct cu Rusia, amintind de invadarea Uniunii Sovietice de către Germania în al Doilea Război Mondial.
Premierul polonez - a cărui țară a fost invadată și dezmembrată în 1939 de cele două puteri, aflate în acord reciproc prin pactul secret Molotov-Ribentrop - a reacționat într-o postare pe Facebook, arătându-se bucuros că Steinmeier admite că repercusiunile celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice și economice din prezent. El face această afirmație nu în legătură cu relația dintre Germania și Rusia, ci aplicând același principiu față de interesul național polonez.
„Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Șase milioane de polonezi au fost uciși. Mii de orașe și sate au fost rase de pe fața pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varșovia”, a adăugat Morawiecki în postarea sa, alături de o fotografie cu capitala poloneză distrusă.
Premierul conservator al Poloniei a subliniat și faptul că angajamentele europene față de Rusia nu pot fi negociate fără consultarea est-europenilor, cei care au avut cel mai mult de suferit după „victoria” imperiului de la Răsărit din 1945.
„Construcția unor punți între Europa și Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale și de Est”, a scris premierul polonez în postarea de pe social media.
Comentariile lui Steinmeier din acel interviu au provocat indignare și în Ucraina, țara prin care tranzitează cea mai mare parte a gazului rusesc livrat în prezent Vestului Europei, dar care va fi transportat în viitor de gazoductul Nord Stream 2, ocolind Ucraina.
Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care guvernează Polonia, a readus de mai multe ori în discuție în ultimii ani problema despăgubirilor de război din partea Germaniei, însă guvernul de la Berlin a respins toate aceste solicitări, afirmând că problema a fost închisă în urma acordului încheiat în 1990 cu marile puteri pentru reunificarea Germaniei.
Redăm integral postarea premierului conservator al Poloniei, în traducere automată:
„Mă bucur că președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut că efectele celui de-al doilea război mondial pot influența deciziile politice și economice de astăzi.
Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în ciuda teribilei distrugeri provocate de Germania nazistă. 6 milioane de cetățeni polonezi au fost uciși. Peste 1.000 de orașe și sate au fost distruse, inclusiv capitala Poloniei, Varșovia. Proprietățile naționale, inclusiv comorile neprețuite ale patrimoniului nostru, au fost furate. Poloniei i-au trebuit mai multe decenii pentru a se recupera din această inimaginabilă prăbușire și tragedie.
Ne amintim cu toții discursul ținut de președintele Germaniei la Varșovia la 80 de ani de la izbucnirea războiului. În acea perioadă, s-au spus cuvinte importante despre memorie, responsabilitate și iertare. Apoi, el a spus că „stă desculț în fața națiunii poloneze”. Cu toate acestea, astăzi cel mai important lucru este să stăm în fața adevărului și să numim anumite fapte.
Adevărul este că Nord Stream 2 este cea mai proastă formă posibilă de compensare. Implementarea sa nu va deconta niciun cont istoric - va îmbunătăți doar soldul conturilor bancare curente ale acționarilor acestui proiect. Simplu spus: este o investiție care dăunează solidarității europene. Este o amenințare la adresa securității Europei și a unuia dintre cei mai mari vecini ai săi - Ucraina. Construcția conductei oferă Rusiei un alt instrument de șantaj. Aceasta este o dovadă a slăbiciunii, nu a puterii politicii europene.
Construirea de punți între Europa și Rusia nu poate avea loc peste capetele Europei Centrale și de Est. În caz contrar, reprezintă mai degrabă minarea unui pod, decât consolidarea lui. Aceasta este o rețetă pentru dezastru, nu pentru reconstruire.
Fotografia districtului Varșovia, incendiat și ras de pe fața pământului, pe care o atașez acestei postări, este una dintre imaginile care ilustrează „realizările” germane în Polonia ocupată de armata germană”.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Strania poziționare a președintelui României pe podiumul de la Bulboaca. Păpușica de paie de la Chișinău și-a permis prea multe

Declinul și Prăbușirea Imperiului American

Explozie de cancere galopante la YouTuberii vaccinați. Sute de influenceri și-au spus povestea

Orașele inteligente vor închide omenirea în noile lagărele de concentrare - „Orașele de 15 minute” - supraveghere omniprezentă, Internetul Corpurilor, restricționarea mișcării, colectarea masivă de date

Un Bahmut de Paști pentru BOR: Șantaj Patriarhal pe axa Langley – Constantinopol

În țipetele asistenței, Joe Biden cade pe scenă (VIDEO)
Recomandările noastre

Ce au strigat unii dintre cei mai frumoși români din Basarabia, aflați în cușcă la Tiraspol: Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români din Transnistria. 2 și 4 iunie în Istoria recentă a României mici. VIDEO

Un preot catolic demolează atacul cuplului Schmitt - Liiceanu la adresa BOR. În contrast cu Bănescu și Baconschi, cercetătorul Remus Mircea Birtz, doctor în Teologie la Roma și în Istorie la Cluj, a scris o Recenzie de 40 de pagini publicată de ActiveNews
Persoane: Frank-Walter Steinmeier Mateusz Morawiecki
Locații: Polonia
Subiecte: despăgubiri de război Nord Stream 2
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)