ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:50: Premierul Ludovic Orban a reiterat, joi seară, că îi sfătuiește pe românii din străinătate să nu revină în țară de Paști decât dacă au motive extrem de serioase, având în vedere contextul pandemiei de COVID-19, care impune carantinarea celor ce se întorc din zone roșie de răspândire a virusului, sau izolarea la domiciliu timp de 14 zile, pentru cei care se întorc din zona galbenă. Ambele măsuri vizează limitarea interacțiunii umane, astfel încât o parte dintre repatriați nu vor putea petrece sărbătorile alături de cei dragi chiar dacă ajung acasă.

„Este adevărat că o dată cu sărbătorile de Paște este de așteptat o creștere a numărului de români care revin în țară, dar le-am transmis și cred că 90% dintre românii care trăiesc, lucrează în alte țări din Europa știu foarte bine care sunt măsurile pe care le-am dispus. În cazul în care revin dintr-o țară care este încadrată în zonă roșie vor intra în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile, în cazul în care vin dintr-o țară care încă nu este ca nivel de răspândire în zona roșie, ci în zona galbenă, de asemenea, se dispune izolarea la domiciliu care este tot o formă de reducere a interacțiunii cu alți cetățeni, tot o formă de carantină pentru o perioadă de 14 zile. Recomandarea mea este să nu vină decât dacă într-adevăr au un motiv foarte, foarte serios să revină în țară. Este posibil ca unii care revin din cauză că intră în carantină sau din cauză că intră într-o formă de izolare să nu poată să sărbătorească Paștele în condiții normale. Până la urmă este decizia fiecărui român. Sfatul meu sincer către români: să nu vină în țară decât dacă au motive extrem de serioase pentru că în cazul în care au fost expuși riscului de îmbolnăvire și ei revin în țară, pe de-o parte 14 zile vor sta în carantină, pe de altă parte pot să-i expună riscului de îmbolnăvire pe cei dragi, membri ai familiei, prieteni, pe cei cu care interacționează în cazul în care vin în țară”, a declarat Orban, la postul Digi 24, citat de Agerpres

ȘTIRE INIȚIALĂ: Premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să înceapă, pe baza unei „selecții riguroase”, demersurile pentru a sprijini revenirea în țară a cetățenilor români aflați în Spania, urmare a mai multor solicitări venite din partea acestora, potrivit Agerpres.

„Am primit mai multe solicitări din Spania, din partea mai multor cetățeni români, cetățeni care au avut contracte de muncă, sezoniere, unele întrerupte - pe perioadă determinată - unele întrerupte la termen, altele întrerupte înainte de termen din cauza răspândirii epidemiei, care solicită să îi susținem în revenirea în țară. Cum am procedat și în Italia, cu o verificare foarte serioasă din partea Ambasadei, a consulilor noștri, trebuie făcute liste cu astfel de cetățeni care chiar au nevoie și pot să respecte condițiile de revenire în țară și, la fel, cum am procedat anterior, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, al companiei TAROM, să reușim să îi readucem în țară. Repet, aveți mare grijă, că știți ce am pățit cu avionul de la Barcelona, parcă. Deci aici e vorba de o selecție riguroasă, e vorba de cetățeni români care într-adevăr au contracte, care sunt serioși și care, într-adevăr, merită întreaga noastră susținere în vederea revenirii în țară”, a declarat Ludovic Orban, joi, în ședința de Guvern.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a completat afirmațiile premierului spunând că pentru zborurile pe care MAE le organizează din statele occidentale unde lucrează români, MAI va solicita, în prealabil, lista pasagerilor. Totodată, este importantă și verificarea „gradul de infracționalitate” al solicitanților repatrierii. „Și, atunci, pe listă putem evident să verificăm tot ceea ce intră în România”, a dat asigurări ministrul de Interne.