Preot la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iași: Colindele pot fi cântate încă de pe 21 noiembrie, de la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, până la Bobotează

De inspirație biblică, colindele vestesc Nașterea Domnului și ne-am obișnuit să le ascultăm în special în decembrie. Un profesor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iași explică însă de ce, în unele locuri, colindele se ascultă de la 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Care sunt originele colindelor și unde sunt menționate prima dată în Sfânta Scriptură, despre tradița cântării colindelor și de unde provine termenul "colind" a vorbit preotul Ionuț-Gabriel Nastasă, asistent universitar la disciplina de „Muzică Bisericească” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Potrivit preotului, primele colinde au apărut înaintea erei noastre, cu câteva secole înainte de nașterea lui Iisus. Începuturile colindelor sunt legate de Roma, acolo unde erau cunoscute și cântate în timpul festivalurilor sau în timpul unor procesiuni. Forma actuală a cântecelor care poartă numele de colinde s-a conturat ulterior. „Primele colinde aveau rolul să vestească primăvara și erau cântate când începea acest anotimp. Făceau referire la arat, semănat sau la alte activități specifice îngrijirii terenurilor. Odată cu apariția creștinismului, colindele au început să se transforme”, a arătat preotul Ionuț-Gabriel Nastasă.
Astfel, dacă în Roma secolului al V-lea colindele erau un ritual prin care se făceau urări de fertilitate și belșug, în prezent, în spațiul creștin ele au rolul de a anunța nașterea lui Mesia. Colindele prin care se vestește Nașterea Domnului în ajunul zilei de 25 decembrie sunt de inspirație biblică, după cum a punctat asistentul universitar. „Referința în acest sens o avem în Sfânta Scriptură, acolo unde, la Nașterea Domnului în peștera din Betleem, se spune la un moment dat câ magii au cântat «Slavă întru cei de Sus și pe pământ pace, între oameni bunăvoire». Îngerilor li s-au alăturat mai apoi păstorii și cei trei magi care au venit să-L întâmpine pe Iisus”, a completat Ionuț-Gabriel Nastasă. Preotul a mai precizat că, potrivit bisericii, intervalul specific colindelor este cuprins între două mari sărbători – de la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, până la Bobotează. „Rânduiala Bisericii Ortodoxe Române spune că, la o sărbătoare foarte mare, avem o înainte prăznuire și o după prăznuire. Atunci, colindele prin care se anunță Nașterea Domnului pot fi cântate – și sunt cântate în unele locuri încă de pe 21 noiembrie, când sărbătorim intrarea Maicii Domnului în Biserică. Atunci, la slujba de dimineață încep să se cânta catavasiile Nașterii Domnului, deci este legitim să spunem că începând cu această dată se colindă”, spune preotul Ionuț-Gabriel Nastasă.
Conform istoricilor, cuvântul „colind” provine din latinescul „Calendae Ianuarii”, denumire pe care o aveau sărbătorile păgâne din preajma Anului Nou, atunci când se făceau urările de belșug pentru noul an. Tot atunci se împărțeau și daruri celor care colindau, obiceiul fiind întâlnit și astăzi. Potrivit tradiției, colindătorii trebuie să primească un colac făcut din grâu curat, numit colindeț.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Explozie de cancere galopante la YouTuberii vaccinați. Sute de influenceri și-au spus povestea

Orașele inteligente vor închide omenirea în noile lagărele de concentrare - „Orașele de 15 minute” - supraveghere omniprezentă, Internetul Corpurilor, restricționarea mișcării, colectarea masivă de date

Strania poziționare a președintelui României pe podiumul de la Bulboaca. Păpușica de paie de la Chișinău și-a permis prea multe

TRĂDAREA MEDICILOR. Cuvântul Cititorului

BOMBĂ! UE și OMS anunță un sistem global de certificate COVID pentru vaccinuri: ”Va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume împotriva amenințărilor actuale și viitoare”

Vasile Bănescu pune o bombă cu ceas în Biserică
Recomandările noastre

Tucker Carlson zdrobește narațiunea mondială pro-Zelenski: Se vede pe fața lui de șobolan transpirat că nu el a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Băiatul în trening, cu ochii morți și neliniștiți, este singurul incapabil să arunce în aer barajul

Cluj-Napoca, Luni, 12 iunie 2023, Ora 19.00 - Conferință ActiveNews - Starea de Libertatea: ROMÂNII VS MAREA RESETARE. De la informare obiectivă la atitudine civică. Între participați: Av. Florentin Țuca, Dr. Geanina Hagimă, Olivia Steer. VĂ AȘTEPTĂM!
Subiecte: Colinde românești Sărbători creştine
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)