ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După răbufnirea în aparență necontrolată a lui Vasile Bănescu împotriva postului și a rugăciunii, la fel cum s-a arătat, disprețuitor și „iezuistic”, și împotriva rugăciunii populare „Doamne, ajută!”, credincioși și preoți din Arhiepiscopia Tomisului și-au arătat bucuria că li se permite să se roage tocmai de sus, de la Patriarhie, invitându-l totodată pe ginerele Cancelarului lui Ceaușescu să se scoboare și el „în popor”, „la post și rugăciune împreună cu noi.”

„Trebuie să mulțumim în numele întregii comunități de la Tomis pentru aprobarea pe care ne-a oferit-o domnul Bănescu. Ne simțim mult mai ușurați când însuși purtătorul de cuvânt al patriarhiei ne dă voie să postim și să ne rugăm.

Nu atât demersul Înaltpreasfințitului Teodosie, care este unul justificat academic, cât respingerea necontenită ca rău aprioric a orice sau oricine provine din Constanța, ne face să îngenunchem înaintea Domnului și să îi spunem durerea noastră, pe care nădăjduim să o audă. 

Pe lângă rugăciunea pentru recunoașterea mitropoliei Tomisului (pe care a dispus-o canonic Înaltpreasfințitul Teodosie la rugămintea noastră) mai facem pomenire (fără să ne-o ceară ierarhul) și pentru participarea liturgică în  măcar la un singur praznic al Sfântului Apostol Andrei a Preafericirii Sale Patriarhul Daniel, sau, măcar o dată, la orice hram din mitropolia Dobrogei Așa îi vom putea transmite direct rugămințile noastre, fără intermediari „inchiziționali” care ne blochează cererile către Patriarhul Daniel la fel cum o făcea pe vremuri socrul lui Vasile Bănescu la Cancelaria lui Nicolae Ceaușescu.

Iar "iezuitului” patriarhal Bănescu îi transmitem că niciodată postul și rugăciunea nu au intrat în antiteză cu rațiunea (atât de iubită de ordinul iezuiților) nici cu adevărul (pe care noi îl slujim iar cazuismul occidental l-a fragmentat până la anihilare), nici cu bunul simț (pe care, în lipsă de "altceva” spiritual, moralismul lui Kant l-a ridicat pe piedestalul zeilor elini).

Chiar dacă e aproape imposibil, totuși sperăm ca acest frate al nostru, așezat temporar într-o poziție ingrată, să aibă măcar acel „bun simț” pe care îl clamează la fiecare postare și să coboare la nivelul nostru, al celor necăjiți de opacitatea și lipsa de dragoste față de ceea ce s-a realizat în Arhiepiscopia Tomisului din 2001 până în prezent. Îl invităm (dacă poate) și pe el la post și rugăciune împreună cu noi.”, au scris mai mulți preoți și credincioși din Arhiepiscopia Tomisului.

Și Cristina Leordeanu a notat ieșirea paroxistică a cancelarului Patriarhului Daniel, cu o observație foarte pertinentă: Vasile Bănescu „updatează” Cuvântul Mântuitorului.

„Nu mai comentez nimic din ce zice Vasile Bănescu în postări cu mesaj subliminal despre Înaltpreasfințitul Teodosie.

Și despre ierarhi în general, că îi mai ceartă din când în când și pe alții. Lasă de înțeles că el în orice exprimare publică face cunoscut punctul de vedere al Patriarhiei. Așa o fi. Nu comentez.

Dar azi (ieri - n.n.) a scris: "Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune si post".

Adică a pus el în paranteză din cine: "(din unii)". Carevasăzică face ”update” la Evanghelie, la Cuvântul Mântuitorului.

Doamne, ferește! Omul deja prinde muște, pare că îi trebuie ceva pastile de la psihiatrie.”