ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Odesa a avut loc o reuniune a preoților din regiune care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Moscovei, mitropolitul Agafanghel organizând această ședință pentru a discuta pe marginea deciziei Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a acorda autocefalie unei biserici ortodoxe ucrainene independente - scrie portalul Odessa1, citat de Radio România Actualități.

După dezbaterea aspectelor juridice și practice ale acestei situații, clericii au fost rugați să răspundă votând cu DA sau NU la întrebarea „Sprijiniți menținerea statutului actual al Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a poziției Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucrainei, Onufrie?".

Majoritatea covârșitoare a clericilor, 406 de preoți, a răspuns votând DA, patru s-au abținut și trei au votat NU.

Prin acest vot, parohiile din regiunea Odesa care se subordonează Patriarhiei Moscovei s-au pronunțat, practic, împotriva înființării unei biserici ortodoxe ucrainene independente.
 
Reamintim că problemele apărute între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaște o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina, au făcut ca Biserica Ortodoxă Rusă să anunțe ruperea relațiilor cu Patriarhia Constantinopolului, ceea ce practic oficializează schisma în lumea ortodoxă.