ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Chris Terheș, slujitor român al Bisericii Catolice din Statele Unite și președinte al Coaliției românilor din America pentru combaterea corupției, face un rechizitoriu extrem de dur la adresa PNL, un partid istoric despre care spune că „se face preș” în fața lui Iohannis și a serviciilor. Comentariul critic postat de preotul Terheș pe Facebook vizează modul în care au reacționat liberalii în scandalul modificărilor legilor justiției. 

„După ce s-au scremut, protestat și făcut cârpe în fața serviciilor și a lui Iohannis, PNL-ul a identificat numai 4 excepții intrinseci de neconstituționalitate la modificările la Legea 303/2004 și nici una nu are legătură cu încălcarea independenței justiției.

E mereu bine ca în momente de isterie, când toți strigă și își rup hainele de pe ei, ori când se folosesc trasoare și simulatoare cu "foc la gura țevii", să cauți să îți păstrezi calmul, să vezi ce zice unul, ce zice altul, să analizezi și apoi să tragi o concluzie. Așa e și cu legile justiției.

Marele PNL, acest partid istoric care a absorbit un alt partid, s-a făcut pur și simplu preș în fața lui Iohannis și a serviciilor urlând că modificările la legile justiției încalcă independența justiției.

Măcar securistul Stelian de la USR avea clasă. Dar cei de la PNL, atât prin activitatea din Comisie cât și prin toate declarațiile de presă date ulterior, au fost pur și simplu penibili.

Așadar, după ce s-au scremut toți că legile astea încalcă independența justiției și că ce mare cataclism vine peste justiție, acum PNL a sesizat CCR-ul că modificările la Legea 303/2004, prima lege a justiției, ar fi neconstituționale.

Când am văzut știrea îmi spun, domnule' or fi prezentat ăștia o documentație la CCR de va revolution statul de drept.

Când mă uit în sesizarea PNL: șoc și groază. Sesizarea are 19 pagini din care, în cea mai mare parte, PNL invocă excepții de neconstituționalitate extrinseci (adică chestiuni de procedură, bicameralism, comisie comună, etc).

Când a venit vorba despre excepțiile instrinseci de neconstituționalitate, adică alea care țin de fondul problemei, singurele excepții de neconstituționaltate identificate de PNL la modificările pe Legea 303/2004 au fost următoarele:

1. Dispozițiile privind detașarea nu ar fi clare.

2. Ar exista o contradicție între un articol care spune că "Judecătorul sau procurorul poate fi numit în funcția de membru al Guvernului" și un alt articol unde se menționează excepțiile de la incompatibilități.

3. În modificări se spune că numirea în funcțiile de conducere la parchetele din țară se face numai prin "concurs sau examen".

"Utilizarea sintagmei 'concurs sau examen' în contextul existenței unei singure forme de selecție face ca textul legislativ să fie formulat neclar, fiind greu de identificat, pentru destinatarul normei juridice, modul în care se va organiza procedura de numire în funcție", susține PNL.

4. Prevederile din propunere care nu-i mai permit președintelui României să refuze propunerile de numire în funcția de judecător sau procuror, precum și numirea conducerii ICCJ, toate la propunea CSM.

ATÎT! Acestea sunt marile excepții de neconstituționalitate de fond identificate de marele și istoricul PNL.

Din comisia aia parlamentară, PNL-ul a avut cei mai mulți avocați. Culmea, TOȚI (Predoiu, Cupșa, Gorghiu), erau mai preocupați de protejarea controlului serviciilor și a președintelui în justiție, decât despre independența justiției.

Pentru populația care nu stă să citească, sloganele țin. Asta a tot urlat și PNL: că se încalcă independența justiției.

Din toată excepția de neconstituționalitate a PNL, însă, nu există absolut nici o menționare cu privire la vreun articol din Legea 303/2004 care ar încălca independența justiției.

După ce s-au scremut și au protestat în stradă, au urlat și rupt hainele de pe ei, cele 4 de mai sus sunt singurele excepții neconstituționale de fond pe care le-au identificat.

Toți liderii PNL ar trebui să își ceară scuze public fie pentru prostie, fie pentru ticăloșie.

Repet, nici eu nu-s de acord cu toate modificările la Legea 303/2004, dar nu poți spune că TOT ce s-a făcut încalcă independența justiției.

V-am mai zis: nu vă lăsați manipulați, mințiți și prostiți. „Căutați adevărul iar adevărul vă va face liberi."

Dacă nu mă credeți ce spun, citiți și voi excepția de neconstituționalitate a PNL mai jos.

P.S. Aștept cu interes excepția USR, ICCJ și PG, ca să vedem ce eventuale excepții descoperă și ei. Că până acum PNL s-a făcut absolut de comedie cu excepțiile astea.„