ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, spune că Centenarul Marii Uniri reprezintă un adevărat test spiritual al românilor, iar proiectul-simbol al Centenarului este Catedrala Națională, singurul de anvergură.

Dincolo de actul geopolitic, Marea Unire a fost expresia unei dorințe comunitare, scrie Părintele Eugen Tănăsescu într-un text publicat de Ziarul Lumina. Pentru că, spune acesta,  românii și-au dorit unirea dintr-un motiv cultural simplu: o limbă, un neam, o țară. Rămâne însă de văzut ce a mai rămas din această dorință, în contextul în care globalizarea și economia de piață au transformat granițele, culturile și tradițiile, remodelându-le până la nivel de individ, scrie Părintele Eugen Tănăsescu.

„În iureșul acestui război, s-au găsit minți atât de secularizate, încât s-au năpustit asupra unui proiect-simbol al Centenarului: Catedrala Națională. Poate unicul de asemenea anvergură pentru că, dincolo de cuvintele care vor aminti despre unire, rămâne o materializare a acestora: un sfânt locaș care să amintească românilor de drumul esențial al vieții pământești, Calea spre Cer. 

Doar rușinea de a nu fi catalogați antiromâni i-a mai oprit pe unii, mai ales după ce s-a înțeles că această catedrală nu este o ambiție personală a cuiva, ci „un mandat primit de la înaintași”, cum a explicat chiar Patriarhul României de curând, care a dat o lecție de viață: ca să ai un simbol, trebuie să lupți enorm pentru el. Mai ales când anumite „voci ale societății civile” au tot interesul să-ți destrame identitatea națională și spirituală, prin colonizare culturală”, susține părintele Tănăsescu.