Postul american de televiziune NBC News dezvăluie informații în premieră despre acest subiect, sub titlul „Trenurile morții: Va plăti Germania, în cele din urmă, supraviețuitorilor Holocaustului din Iași?" Avocat al supraviețuitorilor și urmașilor victimelor este un influent avocat american, fost diplomat de prim rang la Casa Albă în mandatele președinților Carter, Clinton și Obama, ambasador al SUA pe lângă UE: Stuart E. „Stu" Eizenstat, susțin ziariștii americani.


 Există discuții avansate pe marginea acestui subiect între reprezentanți ai urmașilor evreilor omorâți la Iași și guvernul german, potrivit unui reportaj realizat de jurnaliștii americani Kevin Monahan și Bill Neely de la cunoscuta televiziune NBC News, intitulat „Trenurile morții: Va plăti Germania, în cele din urmă, supraviețuitorilor Holocaustului din Iași?". 

Negociator-șef al supraviețuitorilor atrocităților din Capitala Moldovei este diplomatul și avocatul american Stuart E. „Stu" Eizenstat. Acesta a lucrat ca oficial de prim rang în administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii (SUA), în mandatele lui Jimmy Carter, Bill Clinton și Barack Obama, iar între anii 1993 și 1996 a fost ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană și copreședinte al Consiliului de afaceri Europa-America. 


În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde de dolari supraviețuitorilor evrei din Holocaust. Situația s-ar putea schimba acum, spun reporterii americani. O comisie a guvernului german va începe discuțiile cu reprezentanții comunității evreiești din Iași, la finalul cărora aceștia din urmă speră să obțină compensații pentru ororile de atunci.

 „Totuși, germanii au refuzat să plătească un mic grup de evrei care au supraviețuit masacrului dintr-un oraș de lângă granița de est a României. Iași are acum doar o mână de evrei, dar la începutul celui de-al doilea război mondial, jumătate din populația orașului, de 100.000 de persoane la acea dată, erau evrei", se menționează în reportajul NBC News.

Avocatul Stu Eizenstat a declarat pentru NBC News că suferințele îndurate de evreii din Iași se încadrează în condițiile deja stabilite pentru ca Germania să plătească despăgubiri. „Este clar că a fost (la Iași - n. red.) un ghetou deschis (fără ziduri, care se bazează pe restricții de circulație - n. red.). Se potrivește definiției: evreii nu puteau pleca de teama de a fi uciși. Purtau «Steaua lui David», iar dacă plecau, erau împușcați", a precizat pentru televiziunea americană avocatul Stu Eizenstat. Guvernul german a recunoscut și decesele evreilor în „trenurile morții" drept crime de război, dar până în prezent nu a considerat că trebuie să plătească compensații supraviețuitorilor unor astfel de orori antisemite, ci doar celor care au fost ținuți în ghetouri deschise sau în lagărele de concentrare. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews