ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul american de televiziune NBC News dezvăluie informații în premieră despre acest subiect, sub titlul „Trenurile morții: Va plăti Germania, în cele din urmă, supraviețuitorilor Holocaustului din Iași?" Avocat al supraviețuitorilor și urmașilor victimelor este un influent avocat american, fost diplomat de prim rang la Casa Albă în mandatele președinților Carter, Clinton și Obama, ambasador al SUA pe lângă UE: Stuart E. „Stu" Eizenstat, susțin ziariștii americani.


 Există discuții avansate pe marginea acestui subiect între reprezentanți ai urmașilor evreilor omorâți la Iași și guvernul german, potrivit unui reportaj realizat de jurnaliștii americani Kevin Monahan și Bill Neely de la cunoscuta televiziune NBC News, intitulat „Trenurile morții: Va plăti Germania, în cele din urmă, supraviețuitorilor Holocaustului din Iași?". 

Negociator-șef al supraviețuitorilor atrocităților din Capitala Moldovei este diplomatul și avocatul american Stuart E. „Stu" Eizenstat. Acesta a lucrat ca oficial de prim rang în administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii (SUA), în mandatele lui Jimmy Carter, Bill Clinton și Barack Obama, iar între anii 1993 și 1996 a fost ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană și copreședinte al Consiliului de afaceri Europa-America. 


În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde de dolari supraviețuitorilor evrei din Holocaust. Situația s-ar putea schimba acum, spun reporterii americani. O comisie a guvernului german va începe discuțiile cu reprezentanții comunității evreiești din Iași, la finalul cărora aceștia din urmă speră să obțină compensații pentru ororile de atunci.

 „Totuși, germanii au refuzat să plătească un mic grup de evrei care au supraviețuit masacrului dintr-un oraș de lângă granița de est a României. Iași are acum doar o mână de evrei, dar la începutul celui de-al doilea război mondial, jumătate din populația orașului, de 100.000 de persoane la acea dată, erau evrei", se menționează în reportajul NBC News.

Avocatul Stu Eizenstat a declarat pentru NBC News că suferințele îndurate de evreii din Iași se încadrează în condițiile deja stabilite pentru ca Germania să plătească despăgubiri. „Este clar că a fost (la Iași - n. red.) un ghetou deschis (fără ziduri, care se bazează pe restricții de circulație - n. red.). Se potrivește definiției: evreii nu puteau pleca de teama de a fi uciși. Purtau «Steaua lui David», iar dacă plecau, erau împușcați", a precizat pentru televiziunea americană avocatul Stu Eizenstat. Guvernul german a recunoscut și decesele evreilor în „trenurile morții" drept crime de război, dar până în prezent nu a considerat că trebuie să plătească compensații supraviețuitorilor unor astfel de orori antisemite, ci doar celor care au fost ținuți în ghetouri deschise sau în lagărele de concentrare.