ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Impasul în ceea ce privește ajutorul din partea SUA și a Europei îi face pe aliații Ucrainei să se gândească la ceva ce au refuzat să își imagineze încă din primele zile ale invaziei rusești: că Vladimir Putin ar putea câștiga, scrie Bloomberg.
 
 
Cu un ajutor de peste 110 miliarde de dolari împotmolit în disputele politice de la Washington și Bruxelles, cât timp va putea Kievul să rețină forțele rusești și să apere orașele, centralele electrice și porturile ucrainene împotriva atacurilor cu rachete este din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.

Dincolo de consecințele potențial catastrofale pentru Ucraina, unii aliați europeni au început să se gândească în liniște la impactul unui eșec al NATO în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aceștia reevaluează riscurile pe care o Rusie îndrăzneață le-ar reprezenta pentru membrii alianței din est, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile interne, care au cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni care nu sunt publice.

Efectele în lanț ar fi resimțite în întreaga lume, au spus persoanele respective, deoarece partenerii și aliații SUA ar pune la îndoială cât de fiabile ar fi promisiunile de apărare ale Washingtonului.
 
Potrivit analizei Bloomberg, pe lângă scepticismul public în creștere cu privire la costul sprijinirii Ucrainei, rezultatele dezamăgitoare ale contraofensivei Kievului din această vară ridică întrebări dacă obiectivul declarat public al Ucrainei de a recuceri tot teritoriul ocupat al lui Putin este real.

Oficialii europeni susțin că, dacă Ucraina nu primește arme, Rusia va încerca probabil să ocupe mai mult teritoriu și să distrugă mai multă infrastructură. Și fără capacitatea de a se apăra, Ucraina ar putea fi forțată să accepte condițiile dictate de Moscova”, se arată în analiză.

Credința anterioară că invazia ar fi o "înfrângere strategică" pentru liderul rus a dispărut, înlocuită în unele cercuri de un sentiment tot mai mare că pariul lui Putin că poate supraviețui SUA și aliaților săi poate fi corect, conchide analiza.