ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



După vizita trimisului special american Richard Grenell la București, președintele Klaus Iohannis a demisionat, în timp ce la Washington au apărut date privind influența administrației Biden asupra sistemului de justiție românesc, scriu jurnaliștii italieni de la Nuova Bussola Quotidiana.

Intervenția promovată de Comisia Europeană care a dus la anularea alegerilor prezidențiale din România a fost unul dintre exemplele grăitoare pe care vicepreședintele american JD Vance le-a adus în discuție în discursul său istoric din 14 februarie de la Conferința Internațională de Securitate de la München.

Discursul lui Vance nu a fost singura intervenție a noii administrații americane în cazul României. Tot săptămâna trecută, președintele Donald Trump l-a trimis la București pe trimisul special al Casei Albe, Richard Grenell (foto LaPresse, cu președintele Trump). De la el a venit denunțarea modului în care administrația Biden a încercat să boicoteze conservatorii și candidații lor cu complicitatea Uniunii Europene, chestiune care a vizat și cazul românesc împotriva câștigătorului primului tur de scrutin din iarna trecută, Călin Georgescu.
 

Potrivit New York Sun de săptămâna trecută, acuzația a fost făcută în timpul unei analize a acțiunilor diplomatice externe ale Casei Albe sub conducerea lui Joe Biden. Au apărut date, deși doar actualizate până în primăvara anului 2024, care ar dovedi influența SUA asupra sistemului judiciar românesc, nu pentru a-i consolida independența, ci mai degrabă pentru a-l transforma într-un instrument al acțiunilor împotriva partidelor conservatoare și, cel mai probabil, împotriva candidatului independent Călin Georgescu, câștigător al primului tur din 24 noiembrie. 

Am fost primii care au denunțat pentru prima dată în aceste pagini scandalul unei veritabile lovituri de stat dusă la București, sub egida UE și revendicată de fostul comisar european Thierry Breton cu complicitatea administrației Biden. Până în prezent, suspiciunile care au condus la anularea votului exprimat de milioane de cetățeni și temerile europene privind interferența Rusiei în vot au rămas nedovedite. 

Grenell a purtat discuții cu înalți oficiali români la 9 februarie, cu o zi înainte ca președintele român Klaus Iohannis să își anunțe în mod neașteptat demisia, deși declarase pe 3 februarie că nu va demisiona niciodată înainte de alegerea unui nou președinte programată pentru luna mai a anului viitor. Demisia lui Klaus Iohannis a fost cu siguranță grăbită de dorința de a preveni o cerere oficială de destituire din partea partidelor de opoziție. Totuși, există puține dubii că fostul președinte fusese deja avertizat de noua administrație Trump că Washingtonul nu va sprijini alte acțiuni antidemocratice sau iliberale.