ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa internațională scrie despre anunțul ministrului român al Justiției Tudorel Toader care dorește demiterea șefei DNA Laura Codruța Kovesi și protestele de stradă pe care le-a declanșat, potrivit News.ro.

Toader a lansat joi o „procedură de revocare a șefei parchetului anticorupție DNA, amplificând la maximum tensiunea între majoritatea de stânga și puterea judiciară”, comentează AFP.

Într-o conferință de presă, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, în vârstă de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalități din România notează agenția franceză, că a „încălcat” Constituția și a dăunat imaginii” țării în străinătate.
„Lupta împotriva corupției nu poate să mascheze comportamente neconstituționale, ilegale, defăimătoare la adresa responsabililor instituțiilor publice”, a declarat Toader, evocând ”fapte intolerabile”.

Iohannis, care i-a luat întotdeauna apărarea lui Kovesi, a reacționat rapid, amintind într-un comunicat că s-a ”declarat în mai multe rânduri mulțumit de activitatea DNA și conducerii sale, un punct de vedere pe care-l menține”.

Toader a acuzat-o pe Kovesi, într-un rapot de 36 de pagini despre activitatea DNA că și-a depășit atribuțiile și nu respectă autoritatea Parlamentului, notează POLITICO.

Kovesi a coordonat cazuri care au condus de corupție contra unor politicieni din multe partide, inclusiv proceduri care-l vizează pe liderul PSD Liviu Dragnea și un caz vizându-l pe fratele fostului președinte Traian Băsescu.

Ministrul a acuzat-o de autoritarism și a criticat-o din cauza refuzului de a se prezenta în fața unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la nereguli în alegerile prezidențiale din 2009, știrbind autoritatea Parlamentului și obstrucționându-i puterea, a apreciat el.

Toader afirmă că Kovesi și-a depășit atribuțiile prin lansarea unei anchete cu privire la modul în care a adoptat Guvernul anul trecut o ordonanță de urgență care a scos de sub incidență penală unele fapte de corupție și care a condus la cele mai ample proteste de stradă din istoria România, obligând Executivul să o retragă.

Ministrul lansează aceste acuzații în contextul în care alți membri PSD acuză DNA că a „fabricat” probe penale împotriva unora dintre liderii săi, notează site-ul. Comisia Europeană (CE) monitorizează progresle României în lupta împotriva corupției de la aderarea sa la UE în 2007 și a lăudat activitatea DNA, în pofida unor presiuni intense.

Anunțul lui Toader, după raportul în 20 de puncte, riscă să destabilizeze lupta împotriva corupției, comentează REUTERS.

O reformă judiciară aprobată de coaliia la putere la sfârșitul anul trecut, criticată de președinte, mii de magistrați, CE și Departamentul de Stat american - a fost retrimisă în Parlament, în pofida faptului că unele dintre prevederi au fost declarate anticonstituționale de Curtea Constituțională.Direcția a trimis peste 70 de parlamentari în judecată, începând din 2006. Președinții celor două camere sunt amândoi judecați în cazuri separate, precizează agenția.
Toader a acuzat-o pe Kovesi de „deformarea realității” despre România în interviuri pe tema statului de drept în presa internațională, scrie THE ASSOCIATED PRESS.

Iohannis, care are utimul cuvând de spus în demiterea procurorilor de rang înalt, a respins imediat raportul ministrului ca „lipsit de claritate” și contrazicând concluziile președinției.

Subiectul este abordat pe larg de FINANCIAL TIMES, într-un material în care titrează că „Bătălia împotriva corupției expune limitele influenței UE”.

Ziarul face o paralelă între poziția PSD și ale altor lideri din UE, precum ungarul Viktor Orban și polonezul Jaroslaw Kaczynski, în pofida eșecului de a mobiliza a mașinii electorale PSD-iste.