ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu o săptămână, câțiva reprezentanți ai AFDPR, în lipsa președintelui, dl. Octavian Bjoza, aflat în imposibilitatea de deplasare în urma a două AVC-uri, s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă.

Ulterior, în perioada 21-22 septembrie, a avut loc la Mamaia cel de-al XXVIII-lea congres al AFDPR, ocazie cu care s-a supus votului propunerea unui subsecretar de stat care să-l înlocuiască pe dl. Octavian Bjoza, demis brutal din funcție după ce amploaiatul penalului Adrian Sârbu, Marius Oprea, a dezvăluit că venerabilul președinte al deținuților politici urma să-i returneze lui Klaus Iohannis decorația Ordinului „Steaua României”, conferită în anul 2014. Numai că înlocuitorul său, Leonard Câmpeanu, suferă de o incompatibilitate: a fost membru PCR! După ce au dat afară din Guvern ultimul anticomunist și singurul fost deținut politic acum îl schimbă cu un PCR-ist. Walter Roman a știut ce zice: „După noi, vom veni tot noi”.

Dl. Octavian Bjoza ne informează cum s-a desfășurat evenimentul controversat și ne remite protestul său:

Candidați au fost: dna Niculina Moica (fost deținut politic), dl. Chitimia (fost deținut politic) și dl. Leonard Câmpeanu (deportat). La vot au participat de aceasta data urmașii (deși nu au drept de vot statutar) și care nu contestă ca o problema fundamentală existența unui fost membru de partid ca reprezentant al AFDPR.

Atitudinea tinerilor a fost una sfidătoare, agresiv verbală - sustinând ca acum ei sunt mai mulți, iar foștii deținuți trebuie să li se supuna. Cu atat mai mult cu cât dl Câmpeanu a spus ca nu dorește să candideze, el s-a regasit pe buletinele de vot (făcute pe genunchi) și fara a exista un proces verbal al comisiei de vot care să ateste rezultatele.

Câmpeanu este cel care pe 2 august 2021 (cand am avut AVC-ul) a sunat la ambulanță și acum mă acuză „Dle Bjoza, ce faceti, eu v-am salvat atunci și acum dvs mă omorâți?!” (profesional, evident - pentru că îl demasc ca membru PCR în drumul său către funcția din Guvern).

Iată Protestul meu, urmat de Raportul meu:

RAPORT

A NU SE UITA că:

Am susținut Conferințe pentru peste 15.166 elevi, studenți, profesori etc .

2. Am obținut creșterea drepturilor bănești: 400 lei, 700 lei și includerea in drepturilor finaciare a urmașilor.

3. Realizarea Monumentului Aripi – inaugurare in 30 mai 2016 – primar Sorin Oprescu (a dispus oferirea 1 milion si jumătate de eur pentru finalizarea lucrărilor la monument). 6 ani au durat lucrările pentru finalizarea monument.

4. Am organizat patru congrese INTER ASSO: Brasov (2010, 2018), București (2014, 2016). Toate s-au bucurat de prezența autorităților locale și naționale, iar toate costurile au fost susținute integral de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brasov, respectiv autorități centrale.

5. Decorațiile primite:

10 septembrie: 2013 Nihil Sine Deo (oferită de Custodele Coroanei Principesa Margareta într-o ceremonie la castelul Peleș)

22 decembrie 2014 Decorația Steaua României în Grad de Cavaler, oferită de către Președintele Klaus Iohannis in prima zi de mandat

27 octombrie 2017, Crucea Patriarhală, oferită de Patriarhul Daniel (au fost oferite doar 100 astfel de decorații in 100 de ani)

21 decembrie 2019 Meritul Cultural in Grad de Cavaler clasa E.

În data de 26 ianuarie 2012, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, d-na Sulfina Barbu, numește pe Președintele AFDPR Octav Bjoza, Ambasador onorific al României în Uniunea Europeană, alături de doamnele Iolanda Balaș și Sofia Vicoveanca, pentru anul 2012, declarat „An al îmbătrânirii active și al bunelor relații dintre generații”.

6. În 2013 am facut toate demersurile catre Administrația Fondului Imobiliar pentru a scuti AFDPR-ul de plata chiriei pentru sediul din str Mântuleasa 10, București.

7. In 2020 am inceput sa fac demersurile, iar in 2021 am obținut statutul de Instituție de Utilitate Publică prin Hotărâre de Guvern.

Toate cele enumerate mai sus au fost posibile doar cu sprijinul președintelui Emil Constantinescu!!!

Sergiu Rizescu, Dan Ottulescu, Cornelia Fetea, Aurora Dumitrescu, Paul Mitroi, Petrică Panduru și altii – cu dânșii m-am consultat permanent în toate demersurile și proiectele inițiate și realizate (inaitea fiecarei întâlniri cu diferiți miniștri și prim-miniștrii).

Am fost numit în funcția de subsecretar de stat de Victor Ponta in 15.03.2015

Statul Asociației, pe care l-am lucrat impreuna cu Teodor Stanca, a fost depus la Judecătorie sect 3 in anul 2018 de către Octav Bjoza. Trebuia să strângem 11.000 de semnături de la membri asociației pentru a valida Judecătoria Statul – fapt pe care nu l-am reușit (strângerea semnăturilor) și am renunțat la demers.

În noul statut nu trebuie să existe membri ai PCR!!!

În data de 16.03.2022 (prima mea revenire la sediul din Str, Mântuleasa după 02 august 2021) – mapa mea cu documente oficiale era dispărută din birou.

Filiala București AFDPR (cele 6 sectoare și Ilfov) - nu au făcut niciodată niciun demers pentru realizarea monumentului din București și nici pentru Jilava!!!

Uitați că am destituit Filiala București din cauza problemelor financiare regăsite acolo, iar dl Campeanu vine tocmai din aceasta Filiala?!

Este exclus ca fostii detinuti politici sa fie reprezentanti la nível de Guvern de un fost membru PCR!!! Daca acest lucru s-ar intampla ruptura dintre AFDPR si Guvern ar fi iremediabila, iar Subsecretariatul de stat dedicat noua – celor din temnitele comuniste nu si-ar mai avea scopul si menirea!

Numiri în Guvern:

În Monitorul Oficial nr. 721 din 1 octombrie 2014, prin Decizia nr. 277 din aceeași zi, semnată de Primul Ministru, Victor Ponta, Președintele AFDPR, Octav Bjoza, a fost numit în funcția de Subsecretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. 

Am avut cel mai lung mandat de subsecretar de stat într-un Guvern în ultimi 20 de ani (6 ani 5 luni și 15 zile), fiind prezent în Guvernele Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă și Câțu – până în momentul demiterii mele în urma publicării comunicatului AFDPR (din data de 12.03.2021).

Copiii noștri au fost solidari cu suferințele întregii familii, indiferent când s-au născut sau dacă erau majori în momentul începerii persecuției politice față de părinții lor, statul român nefiind capabil ca în 31 de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989 să le ofere nici cea mai mică reparație! (Comunicat AFDPR, 12.03.2021, Octav Bjoza).

Ing. Octav Bjoza

Presedinte AFDPR Brașov

Septembrie 2022