ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare a Energiei, se preconizează o creștere a prețului gazelor cu 6%, începând cu 1 octombrie.

Prezent la Comisia de industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților, președintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că, luând în calcul evoluțiile pe bursă a prețurilor la gaze, este de așteptat o creștere în medie cu 6% a prețului plătit de consumatorii casnici.

„Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64 (privind liberalizarea prețului de producție al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE, citat de Agerpres.

„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, și pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creșterea medie va fi în jur de 6%”, a mai afirmat Calotă.

De la 1 aprilie 2017, România a liberalizat prețul de achiziție a gazelor din producție internă, în relația între producător și furnizori. Până în 2021 liberalizarea va viza și prețul gazului pentru consumatorii casnici