ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întreaga dispută politică a momentului se duce între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea. Iohannis susține că nu vrea să numească un premier cu probleme penale, Dragnea invocă Constituția și arată că PSD are dreptul de a veni cu orice propunere de premier, pentru că au majoritate, scrie stiripesurse.ro.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, susține că legea nu-i permite să aibă o pronunțare în acest caz, mai ales că Avocatul Poporului se pregătește să conteste la CCR legea care nu permite celor cu probleme penale să ajungă în Guvern.

În acest context, Dorneanu a fost întrebat de jurnaliști dacă președintele ar trebui să țină cont la desemnare de faptul că judecătorii CCR urmează să se pronunțe pe acest subiect. Într-o explicație mai amplă, președintele CCR ne-a trimis la articoul 103 din Constituție, adică cel care ne spune care este procedura de desemnare a premierului de către președinte.

Practic, președintele CCR ne explică că Iohannis trebuie să respecte Constituția, care spune că partidul care are majoritatea în Parlament trebuie să primească premierul.

”ARTICOLUL 103
(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, se arată în Constituție.

Relevant pentru cazul nostru este alineatul 1, care ne spune că președintele desemnează un candidat din partea partidului cu majoritate absolută în Parlament, adică 50% plus 1. PSD este exact în această situație, de a avea majoritate.