ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele intrerimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că includerea a 24 de ordonanțe pe ordinea de zi a ședinței de Guvern este „un record mondial absolut”. El a apreciat faptul că ministrul Justiției Cătălin Predoiu nu a avizat proiectul privind alegerea președinților de consilii județene, informează Mediafax

Guvernul a renunțat la inițiativa privind alegerea președinților de consilii județene de către ceilalți membri ai consiliului. „Deși soluția politică este corectă, din păcate, din punct de vedere constituțional, avem o vulnerabilitate de netrecut”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Executivul a inclus pe ordinea de zi de marți, pentru dezbatere și adoptare, 20 de ordonanțe de urgență și 4 ordonanțe simple.

Printre acestea se află și proiectul prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, suportate din Fondul unic de Asigurări Sociale, se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați.

Executivul a anunțat și că va adopta Ordonanța de Urgență prin care sunt reglementate termenele alegerilor anticipate și se extind la alegerile parlamentare toate facilitățile de vot aplicate alegerilor europarlamentare și prezidențiale anterioare. Actul normativ presupune și majorarea numărului de parlamentari ai diasporei, de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați. Totodată, se dorește extinderea duratei votării la trei zile.

Despre multitudinea de ordonanțe incluse pe agenda unei singure ședințe de Guvern, liderul opoziției social-democrate consideră că acest record nu are caracter democratic.

„Este o premieră în România ca în aceeași zi să intri în ședință de Guvern cu 24 de ordonanțe ... Este un record mondial absolut în orice stat democratic. Am amânat BPR astăzi la prânz să vedem și noi cu ce va veni Guvernul”, a afirmat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, la Palatul Parlamentului.

Acesta a oferit ca exemplu negativ ordonanța prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea derula și prin furnizori privați, o asemenea schimbare necesitând o dezbatere serioasă și transparentă.

„D-l prim-ministru în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor fără nicio explicație. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private. Singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătății, cel care a promovat ordonanța, lucrează și la spital privat și este și ministru. Ne așteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat. Logica este clară. Cine are bani va trăi, cine nu are, va muri. Este cea mai macabră ordonanță, cel mai netransparent mod de a face o așa-zisă reformă în sănătate în acest moment”, este de părere președintele interimar al PSD.

Marcel Ciolacu a apreciat că una dintre ordonațele Guvernului ar încuraja „turismul electoral”, sistem care îi „avantajează de obicei pe cei care sunt la putere și organizează alegerile”.

„După ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanță prin care au legiferat turismul electoral. (...) Vom putea merge din județ în județ și vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acel sistem nu a funcționat ultima oară”, a explicat liderul PSD.

Referitor la respingerea inițiativei privind alegerea președinților de consilii județene de către consilierii județeni, Marcel Ciolacu a declarat că se bucură că în cadrul Guvernului „mai există și oameni cu minte”, făcând aluzie la ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Ați văzut că au vrut să forțeze și consiliile județene astăzi. Mă bucur că în cadrul Guvernului mai există și oameni cu minte și care vor să respecte totuși legea și îl felicit pe ministrul Justiției că nu a avizat așa ceva. Nu am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte și nici după”, a declarat Marcel Ciolacu, infirmând astfel zvonul apărut recent în presă despre o presupusă înțelegere a șefului Guvernului cu liderul opoziției pentru desfășurarea alegerilor anticipate concomitent cu alegerile locale.