ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Solicitare încetare stare de alertă ”

”La data de 29.06.2021, CASD a solicitat Guvernului României să dispună, de îndată, încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul României, starea epidemiologică actuală din România nemaimpunând necesitatea existenței pe teritoriul României  a unei stări excepționale restrictive de drepturi și libertăți fundamentale. 

Având în vedere că, în România, numărul total al persoanelor testate pozitiv în ultimele 14 zile este de 1.235 persoane (acestea fiind izolate, iar contacții lor carantinați), iar media națională a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile la 1.000 locuitori era de 0,05 persoane, nu se mai impune menținerea stării de alertă la nivel național, stare prin care se restrânge exercițiul majorității drepturilor și libertăților fundamentale. 

Din acest motiv, considerăm că se impune, ca de urgență, Guvernul să dispună încetarea stării de alertă la nivel național. 

Aceasta cu atât mai mult cu cât izolarea și carantina  persoanelor infectate sau contacților acestora, precum și carantina persoanelor care se întorc pe teritoriul României din străinătate se dispune în temeiul Legii nr. 136/2020 care nu condiționează instituirea măsurii carantinei și izolării de existența stării de alertă.
 
Totodată, în cazul în care, în viitor, evoluția situației epidemiologice va impune instituirea unei noi stări de alertă, Guvernul va putea să emită o nouă hotărâre în acest sens (hotărâre care nu se mai supune încuviințării Parlamentului, ca urmare a declarării neconstituționalității alin. 3 și 4 ale art. 4 din Legea nr. 55/2020). 

Solicitarea a fost transmisă atât Guvernului României, cât și Ministrului Afacerilor Interne (care potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 55/2020 este inițiatorul instituirii/prelungirii stării de alertă), precum și către CNSU care a propus, în fapt, prelungirea stării de alertă. 

Este necesar ca Guvernul în întregul său, cât și fiecare dintre membrii acestuia să își îndeplinească mandatul cu respectarea Constituției și a legilor țării, așa cum prevede art. 48 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ (respectarea principiului legalității)”. 

Pe larg, motivele invocate pentru susținerea cererii de încetare a stării de alertă pot fi accesate AICI