ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele croat, Zoran Milanovic, a atacat luni presa, după ce un reporter a întrebat de ce rata de vaccinare în Croația nu este la fel de mare ca în alte țări din Uniunea Europeană, informează LifeSiteNews.

„Nu-mi pasă. Suntem suficient de vaccinați și toată lumea știe asta”, a declarat președintele Zoran Milanovici. „Nu vom depăși 50 la sută, să ne îngrădească cu sârmă”.

La data de 19 septembrie, Croația avea o rată generală de „vaccinare completă” de 40,9%, mult sub cea a Uniunii Europene, de 71,7%.

În ciuda ratei „scăzute” de vaccinare, Croația raportează, la două săptămâni, doar 3.465 de cazuri la un milion de locuitori, în comparație cu Israelul, puternic vaccinat, care raportează un număr uluitor de 12.575 de cazuri la un milion de locuitori în aceeași perioadă de timp.

Mai mult, Israelul a administrat populației o injecție de rapel, ceea ce face ca numărul de „doze administrate la 100 de persoane” să fie de 167, în timp ce în Croația numărul este mai mic de jumătate, cu 82 de doze la 100 de persoane.

Acest lucru înseamnă că, proporțional, Israelul a administrat de două ori mai multe doze decât Croația, dar raportează de 3,6 ori mai multe cazuri de îmbolnăvire.

„Îmi încep fiecare zi cu CNN și acele câteva canale și mă întreb dacă sunt normal sau sunt ei nebuni”, a spus Milanovici. „Ei răspândesc panica, [...] fac asta de la început. Nu sunt singurii, dar pur și simplu nu există o certitudine absolută, nu există o viață fără riscuri, fără posibilitatea de a te îmbolnăvi.”

Exprimându-și în continuare frustrarea, Milanovici a declarat că „pur și simplu nu există nici o șansă” ca rata de vaccinare a Croației să „pună în pericol” pe cineva, deoarece toate celelalte țări sunt puternic vaccinate și, prin urmare, nu au niciun motiv să se teamă de croații nevaccinați.

„Oamenii se îmbolnăvesc de o mie de alte lucruri mai grave și, în timp ce se întâmplă asta, noi vorbim despre COVID-19 de un an și jumătate”, a spus președintele croat. „Ei bine, de un an. Am înțeles. Eu mă justific. Am fost pentru. De la Anul Nou încoace, am auzit doar aberații.”

Declarațiile recente ale președintelui par să contrazică unele acțiuni ale guvernului, care luna trecută a anunțat un termen de valabilitate de 9 luni pentru pașaportul de vaccinare folosit pentru a intra în Croația.

În august, Croația și Austria au anunțat că cer acum un test Covid negativ de la orice persoană al cărei pașaport de vaccinare arată că ultimul vaccin a fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă, sugerând că eficacitatea vaccinurilor scade în timp și nu mai îndeplinește cerințele pașaportului.

În Croația, președintele este șeful statului, dar acțiunile zilnice ale guvernului sunt de competența parlamentului și a premierului.

Din acest motiv, în ciuda declarațiilor îndrăznețe ale președintelui, Croația are încă în vigoare pașaportul de vaccinare și obligativitatea purtării măștii în interior, cel puțin până la 30 septembrie.