Controversatul Memorandum Kozak, întocmit de Rusia în urmă cu 16 ani, care prevedea soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova, este dezgropat. Conform presei de la Chișinău,  un plan de federalizare a Republicii Moldova, prezentat recent partenerilor occidentali de către președintele Igor Dodon, reprezintă de fapt o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, eșuat în anul 2003, și este o altă încercare de „transnistrizare” a Republicii Moldova, cu scopul de a o plasa în sfera de influență a Federației Ruse, în cadrul așa-numitului concept ‘lumea rusă’. Afirmaia a fost făcute de expertul moldovean Vlad Lupan, pentru Ziarul Național din Chișinău, transmite Agerpres.

Vlad Lupan, fost ambasador și reprezentant permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, a făcut public acest plan al lui Igor Dodon pe care spune că l-a primit de la unul dintre participanții la Conferința de securitate de la Munchen, desfășurată în weekendul trecut.

Planul lui Igor Dodon presupune o divizare a Republicii Moldova în două subiecte juridice, cu armate, monede și ministere separate.
 
Proiectul revine la propunerea din Memorandumul Kozak cu privire la existența unui parlament bicameral, la includerea reprezentanților Tiraspolului în guvernul Republicii Moldova, în sistemul judiciar al republicii și la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, proiectul nu menționează deloc dacă oficiali moldoveni ar putea fi incluși în structurile de decizie transnistrene.


Totodată, proiectul președintelui moldovean mai propune revenirea la „limba moldovenească în baza grafiei chirilice”, potrivit publicației citate.

Reamintim că fostul vicepremier rus Dmitri Kozak este autorul cunoscutului memorandum din 2003, motiv pentru care îi poartă numele și care prevedea soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova și staționarea trupelor rusești până în 2023.

Autoritățile de la Chișinău au refuzat la acea vreme să semneze acest acord, acțiune ce a dus ulterior la instituirea primului embargo din partea Moscovei pentru exportul de vinuri moldovenești. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews