Președintele Dumei ruse Serghei Narîșkin se află vineri la București pentru a participa la Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), potrivit un comunicat postat pe site-ul oficial al Dumei ruse, citat de agențiile de presă TASS și RIA Novosti. Oficialul rus a fost primit cu proteste de către parlamentarii ucraineni prezenți la reuniunea de la București.

Prezența oficialului rus în România a stârnit reacții dure atât la adresa președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a invitat pe liderul rus, dar și la adresa Ministerului de Externe, care nu a acționat pentru evitarea acestei situații.

Ministerul de Externe a precizat pentru Radio România că Senatul roman l-a putut invita pe președintele Dumei de Stat a Rusiei pentru că România are o obligație de drept internațional să permită intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități. Conform MAE, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adițional privind privilegiile și imunitățile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) document internațional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părți să acorde privilegiile și imunitățile reprezentanților celorlalte părți la Protocol. MAE adauga ca România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.
 
 Parlamentarii ucraineni au protestat în Senat, afișând bannere pe care scria "Putin, return Crimea back to us", și "Putin, oprește-te", timp în care parlamentarii ucraineni au bătut cu palmele în masă. Momentul a fost calmat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a luat imediat cuvântul.
 
Serghei Narîșkin (n. 27 octombrie 1954, Leningrad, URSS) este un politician rus, al patrulea președinte al Dumei de Stat din Federația Rusă (din 4 decembrie 2011), președintele Adunării Parlamentare. Este membru al Consiliului Suprem al partidului Rusia Unită (Единая Россия). În perioada 12 mai 2008 - 20 decembrie 2011 a fost șef al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse. 
 
La începutul anului trecut, Uniunea Europeană a decis ca, pe lângă sancțiunile econimice impuse Rusiei ca urmare a implicării Moscovei în conflictul din estul Ucrainei, să interzică mai multor oficiali ruși intrarea pe teritoriul UE. Plus înghețarea activelor lor din  UE.

Pe lista UE de sancțiuni au fost incluși o serie de consilieri ai președintelui Vladimir Putin, responsabili militari, oficiali din Crimeea, dar și Sergei Narîșkin, președinte al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului), Elena Mizulina, vicepreședinte al Dumei de Stat, și vicepremierul Serghei Rogozin.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews