ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancerul în România face cele mai multe victime, cu 48% mai multe decât media europeană, a declarat miercuri președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer Cezar Irimia în cadrul evenimentului „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Național de Prevenire și Control al Cancerului”, potrivit Agerpres.

„Cancerul în țara noastră face cele mai multe victime. Cu 48% mai multe decât media europeană conform raportului de țară al Comisiei Europene și al OECD. (...) Este o rușine pentru noi dar sunt convins că vom reuși să ne ridicăm și să nu mai fim pe ultimul loc în graficele europene. Pot afirma că toate îmbunătățirile privind accesul la terapii și tehnici noi în tratamentul cancerului au fost destule noutăți în acest sens. De 23 de ani de când sunt pe strada oncologiei suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer și pe ultimul loc la finanțare. (...) Sunt convins că doar împreună - politicieni, medici, decidenți din sănătate, organizații de pacienți, dar și industria farmaceutică, care a avut și va avea un rol important în această ecuație, putem schimba radical situația în viitorul raport de țară al Comisiei Europene, dar și calitatea vieții pacienților", a spus Irimia.

Senatorul Nicoleta Pauliuc a afirmat că sistemul medical din România are nevoie de un registru al pacienților cu cancer.

„Împreună cu FABC ne dorim și cerem celor din sistemul medical să înțeleagă că România are nevoie de un registru al pacienților de cancer. România are nevoie de registru al supraviețuitorilor de cancer. Ca în multe alte domenii de activitate, să ai legi și reglementări bune nu este îndeajuns. Discutând cu mulți bolnavi de cancer care și-au pus speranța în munca noastră comună am ajuns la concluzia că așteptările lor în mod justificat sunt foarte mari ca schimbarea să se producă acum. Pentru o persoană bolnavă de cancer timpul nu are răbdare", a susținut senatorul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a amintit că țara noastră are un Plan național de prevenire și de combatere a cancerului.

„Anul trecut speram să avem această lege care consfințește un Plan național de prevenire și de combatere a cancerului. Iată că acest lucru s-a întâmplat spre sfârșitul anului când a fost promulgat de către domnul președinte Iohannis acest efort conjugat nu numai al tuturor actorilor politici, ci al tuturor celor care au pus umărul la acest demers extraordinar de important, fără precedent aproape. (...) Cred că fără o schimbare de paradigmă, fără un alt fel în care să ne uităm la lucruri nu vom reuși să facem acești pași înainte, să ajungem și în România așa cum se întâmplă în alte state europene.”