ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară a declarat jurnaliștilor de la Ziarul Național că spitalele publice se vor închide singure, datorită subfinanțării cronice, mai ales că, a fost deja anunțată prima măsură, de a tăia numărul de paturi de la stat și transferat la privat. 

”Creșterile salariale de la stat vor fi băgate în tariful pe caz rezolvat și atunci valoarea acestora va crește doar pe hârtie în spitalele publice, dar în bani pentru spitalele private. Privații aici au făcut scandal, că nu au intrat și creșterile salariale de la stat în tarife, și au cerut să le deconteze și lor tot atâta. Sunt de acord, nu este anormal. Anormal este altceva. Dacă tot vin la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate atunci trebuie condiționați și să nu mai aibă voie să mai ia și bani de la pacienți. Dar nu, ei vor să ia și din fondul de sănătate exact câți bani iau și spitalele publice și vor să ia și din buzunarele pacienților, și pot să ia cât vor ei. Contractul cu Casa nu se negociază, ci doar se încheie. Și atunci, în cadrul spitalelor publice se vor face tăieri de peste tot. Este o modalitate de a le desființa, de a le falimenta, fără să ia decizia de a le închide. Mai ales spitalele mici, care vor intra repede în faliment. O să se închidă singure, nu le mai închide Guvernul. Dacă 6 luni de zile nu o să aibă venituri și o să meargă tot pe datorii, ajung în executare silită. Dacă anunțau că se vor închide spitale le sărea lumea la gât. Dar nu le închid, ci doar le taie finanțarea și uite așa va pleca personalul medical pa privat”.

În continuare, Vasile a declarat că vor urma și disponibilizări: ”Când se taie numărul de paturi sau numărul de externări, automat te trage în jos și nu te mai poți descurca un an cu contractul nou. Mai este un fenomen. Acum, pe perioada de pandemie, privații au preluat cazurile non-Covid, cu alte afecțiuni, pentru că pacienții nu s-au mai putut interna în spitalele publice. Deci privații au funcționat la capacitate maximă, iar spitalele publice care s-au transformat în Covid vor avea nevoie de două-trei luni până vor redeschide. În această perioadă de două-trei luni, dacă se va lua decizia să se deconteze doar ce au realizat, și se va lua această decizie, se vor trezi că nu vor avea bani să funcționeze, probabil nici pentru plata salariilor.