ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, l-a sunat azi dimineață pe Vladimir Putin pentru a discuta asupra planurilor țării sale de a adera la NATO, după ce gigantul rus energetic RAO a anunțat de vineri că va taia curentul pentru finlandezi, totodată amenințați de vicepreședintele comisiei de Apărare din Duma de Stat, Alexei Zuravliov, că pot fi  nimiciți nuclear în câteva secunde. Iar Marea Britanie în ceva mai multe: respectiv, 200 de secunde, potrivit lui Zuravliov (foto), citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Putin i-a spus președintelui Finlandei că face „o greșeală” prin aderarea la NATO și că nu se confruntă cu „nici o amenințare la adresa securității”, într-o convorbire telefonică purtată în această dimineață. Discuția a avut loc în timp ce Rusia a întrerupt furnizarea de energie electrică către Finlanda în această dimineață, deoarece importatorul de stat nu a primit plățile.

Țara nordică importă zece la sută din energia electrică din Rusia dar la capitolul gaz, importat prin Gazprom, situația ar fi mai dificilă. Helsinki se pregătește în această eventualitate de a importa gaz lichefiat, apreciază Capital Economics, într-o notă citată de Reuters.

Totodată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă în această după-amiază: „Occidentul a anunțat un război hibrid total împotriva noastră. Este dificil de prognozat cât timp va dura totul, dar este clar că consecințele vor fi resimțite de toată lumea, fără excepție. Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă, dar provocarea ne-a fost lansată și o acceptăm.”, a spus Lavrov, conform Daily Mail.

Președintele Sauli Niinistö a declarat că discuția sa cu Putin s-a desfășurat „fără agravări”, ambele părți încercând să „evite tensiunile”. Potrivit unei redactări rusești a convorbirii, Putin a declarat: „Abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei”.

200 de secunde pentru distrugerea Marii Britanii, 20 pentru Finlanda

În același timp, un aliat de rang înalt al lui Putin a amenințat că va lansa arme nucleare asupra Marii Britanii, susținând că totul ar dura mai puțin de trei minute.

Iar Finlanda, al cărei președinte l-a sunat astăzi pe Putin pentru a-i dezvălui planurile sale de aderare la NATO, ar fi nimicită în câteva secunde, s-a lăudat vicepreședintele comisiei de apărare din Duma, Alexei Zuravliov.

Politicianul rus învolburat a declarat: „Dacă Finlanda dorește să adere la acest bloc, atunci obiectivul nostru este absolut legitim - să punem la îndoială existența acestui stat. Acest lucru este logic.

Dacă Statele Unite amenință statul nostru, este bine: iată Sarmat [Satan-2] vă așteaptă, cenușa nucleară se va alege de voi dacă credeți că Rusia nu ar trebui să existe.

Iar Finlanda spune că este una cu SUA. Ei bine, treceți la rând.

Finlandezii, în general, ar trebui să fie recunoscători Rusiei pentru statalitatea lor, pentru faptul că Finlanda există ca țară.”, a susținut rusul, deși locuitorii din Karelia, Basarabia finlandeză, ar putea avea altă opinie.

Întrebat dacă Rusia va repoziționa acum armele nucleare la granița cu Finlanda, el a răspuns: "Pentru ce? Nu avem nevoie. Putem lovi cu un Sarmat din Siberia și putem ajunge chiar și în Marea Britanie.

Și dacă lovim din Kaliningrad... timpul de atingere al hipersonicului este de 200 de secunde - așa că dați-i drumul, băieți.

La granița finlandeză nu vom avea arme strategice, ci arme de clasă Kinzhal, una care va ajunge în Finlanda în 20 de secunde, sau chiar 10 secunde.”

Retorica nucleară a devenit o obișnuiță pentru Rusia.