ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele german Frank-Walter Steinmeier cere înființarea unui tribunal pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov, potrivit publicației germane Der Spiegel, citată de Reuters și de Daily Mail. Pe de altă parte, Boris Johnson vrea ca Germania și celelalte țări UE să pună capăt reticenței „jenante” de a renunța la gazul rusesc, scop pentru care a primit astăzi la Londra vizita cancelarului german, Olaf Scholz.

„Toți cei vinovați de aceste crime vor trebui să dea explicații”, a declarat Steinmeier. „Inclusiv soldații. Inclusiv comandanții militari. Și, bineînțeles, inclusiv cei cu răspundere politică”, a mai spus el, într-un interviu acordat Der Spiegel.
 
Ucraina a acuzat Rusia de genocid și de crime de război. Kremlinul continuă să declare că acuzațiile Occidentului potrivit cărora forțele rusești au executat civili în orașul ucrainean Bucea sunt un „fals monstruos", menit să discrediteze armata rusă și să justifice noi sancțiuni din partea Occidentului.
 
În paralel, Boris Johnson și-a propus să-l convingă pe cancelarul german, Olaf Scholz, ca țara sa, dar și restul țărilor UE, să pună capăt utilizării petrolului și gazelor rusești, în cadrul primei lor întâlniri la Londra. 
 
Ieri, înaintea vizitei lui Olaf Scholz la Downing Street, s-a dezvăluit că blocul comunitar i-a plătit regimului criminal al lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru energie de când acesta a invadat Ucraina. 
 
Cei doi lideri se întâlnesc la Downing Street pentru a discuta modalitățile prin care țările europene pot fi ajutate să se desprindă de la sânul Moscovei.
 
Johnson consideră că situația este „jenantă” și dorește un „embargo asupra combustibililor fosili”, a declarat o sursă pentru Times, citată de Daily Mail. Se așteaptă ca el să îi ofere sprijin Berlinului, care este încă profund dependent de gazul rusesc.