ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:20  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seară, că îl desemnează, din nou, pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

„Următorul pas concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele parlamentare îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.
 

Tot Președintele a afirmat că, că le-a propus partidelor parlamentare un consens pentru declanșarea alegerilor anticipate. Șeful statului susține că așteaptă ca liderii partidelor să ia o decizie în acest sens.

„Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electoral înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.



ACTUALIZARE 14:20 USR l-a propus pe Dacian Cioloș pentru postul depremier, conform anunțului făcut de liderul partidului Dan Barna, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Barna a precizat că miza rămân anticipatele și că Iohannis a reiterat, în discuțiile cu USR, că respinge orice variantă de Guvern PSD.
 
Știrea  inițială

La Palatul Cotroceni, au loc, joi, consultări ale președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru desemnarea unui nou premier după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură. Șeful statului a anunțat că, cel mai probabil, va anunța chiar în această seară, după discuțiile cu partidele, numele celui propus să formeze viitorul guvern. 
 
După consultări, Ludovic Orban a precizat din nou că propunerea PNL pentru funcția de premier este însuși președintele partidului. „Propunerea de premier este în conformitate cu hotărârea Consiliului Național, în persoana președintelui partidului, subsemnatul Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat președintelui decizia conducerii PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate. România are nevoie de o bună guvernare, are nevoie de un parlament cu adevărat reprezentativ, format din oameni onești, competenți, din oameni dedicați servirii interesului public, care să reprezinte cu adevărat interesele, obiectivele și aspirațiile cetățenilor români. România are nevoie de un parlament care să fie oglinda fidelă a opțiunilor actuale ale cetățenilor români”, a declarat liderul liberal.
 
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, după consultările cu Iohannis, că decizia de a ieși sau nu cât mai repede din această criză guvernamentală aparține doar președintelui. Marcel Ciolacu a spus că PSD și Pro România l-au propus pe Remus Pricopie pentru funcția de premier. Ciolacu a mai spus că în cazul în care președintele Iohannis îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, PSD ia în calcul o sesizare la Curtea Constituțională. 
 
Președintele a anunțat miercuri că principalul său obiectiv rămân alegerile anticipate, dar dacă partidele nu vor dori sau „nu vor înțelege acest lucru”, va desemna un premier care să formeze Guvernul.

Klaus Iohannis a precizat însă că va numi un premier care să formeze Guvernarea tot în jurul PNL, nicidecum  din partea majorității parlamentare, controlate de PSD.