ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că motivul pentru care un spital poate fi construit în doar șase zile în Wuhan e acela că în China există un sistem autocrat, care dispune și execută. Întrebat cum ar fi posibil ca statul român să accelereze la rândul lui procesul construirii spitalelor, Klaus Iohannis a explicat că România este un stat democratic, cu proceduri distincte, în care trebuie parcurse mai multe etape, informează DCnews.ro.

„Sunt proceduri total diferite. În China, după cum poate știți, funcționează un sistem autocrat, care dispune și execută. Iar la noi funcționează un sistem democrat, cu reguli europene, care pregătește documentația, după care se fac licitațiile și se caută finanțările respective. În acest fel, la noi durează mai mult”, a explicat Klaus Iohannis, citat de Mediafax

Președintele a admis că România a tergiversat construirea spitalelor regionale prea mult chiar și pentru o democrație europeană și speră ca procedurile să fie accelerate.

„Recunosc că pentru spitalele regionale a durat prea mult până acum și sper să găsim forme de accelerare a procedurii”, a conchis Klaus Iohannis.

Președintele republicii nu are atribuții în domeniul administrării infrastructurii, de care se ocupă ministerele de resort ale Guvernului. Cu toate acestea, semnalul transmis de Iohannis către „guvernul meu” ar putea determina acțiuni mai energice la nivelul Ministerului Sănătății, dacă acestea nu ar fi întârziate de posibilitatea unor alegeri anticipate.