ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe președintele Poloniei, Andrzej Duda. După convorbiri tete-a-tete și oficiale, cei doi susțin declarații de presă comune. TVR 1 a transmis în direct aceste comunicări publice. VIDEO 

 

Cine se alătură Rusiei trebuie să fie sancționat la fel ca agresorul, a afirmat, marți, președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a susținut o declarație de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Iar asta, în condițiile în care este de așteptat ca Minskul să intre în război alături de Moscova, după ce președintele Lukașenko anunțase săptămâna trecută că ar putea fi silit să riposteze militar după ce doup rachete ucrainene ar fi căzut pe teritoriul țării sale.

„Dacă Belarus se va alătura războiului, dacă va ataca Ucraina, cred că se va impune luarea deciziilor despre impunerea sancțiunilor asupra Belarusului și cred că și NATO și Uniunea Europeană și toate țările cinstite trebuie să se exprime clar: cine se alătură Rusiei trebuie să fie sancționat la fel ca agresorul”, a opinat președintele Poloniei, citat de Agerpres

El a anunțat că înainte de Summitul NATO din această vară va face cunoscută aliaților problematica rusă.

„Înainte de Summitul NATO vom face demersuri diplomatice pentru ca toți cei care creează această alianță mondială uriașă să înțeleagă cât de serioasă este situația și cât de crudă este Rusia, care este o amenințare imensă pentru întreaga lume, mai ales că este un imperiu care are la dispoziție arma nucleară și dorește să își extindă teritoriul”, a subliniat Duda.

El a explicat că Polonia are o experiență amară în privința raporturilor cu Rusia și nu vrea ca istoria să se repete.

„Nu dorim să revenim la zona de influență rusească, am fost odinioară și nu vrem să se repete, de aceea vom vorbi cu aliații noștri ce acțiuni trebuie întreprinse față de Rusia, ce regimuri de sancțiuni putem impune, ca să fie dureros pentru Rusia, ce alte acțiuni trebuie să întreprindem la nivel diplomatic, dar și la nivelul sprijinirii Ucrainei în mod material, pentru a atinge scopul sub forma terminării războiului, pentru ca Ucraina să poată să existe în continuare ca o țară suverană, care se va bucura de pace”, a adăugat președintele Poloniei.

Duda a comparat actele la care se dedă armata rusă în Ucraina cu atrocitățile celeui de-al Doilea Război Mondial.

„Trebuie spus cu voce tare că alianța cu Rusia nu mai există, nu mai este obligatorie și NATO nu trebuie să mai menționeze actul din anul 1997 sau orice angajament față de Rusia. Este angajamentul NATO să apere lumea împotriva Rusiei, care este un agresor care aruncă bombe asupra teritoriilor rezidențiale. Este războiul care poate fi numit un război total, care amintește de cel de-al Doilea Război Mondial și așa trebuie socotit”, a mai arătat Andrzej Duda. 
 
Klaus Iohannis: Împreună, reprezentăm o forță care contează – în regiune și în Alianța Nord-Atlantică
 
La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit despre summit-ul NATO din iunie de la Madrid, precum și despre vizita președintelui SUA de joi de la Bruxelles, la care va lua parte alături de alți președinți din U.E.. El i-a mulțumit președintelui Poloniei pentru că a trimis militari în cadrul structurilor NATO din România.

„Am discutat astăzi și despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federației Ruse, care trebuie să înceteze imediat. România continuă să desfășoare acțiuni complexe în sprijinul refugiaților din Ucraina.

În acest sens, am avut un schimb de opinii și de bune practici cu Președintele Poloniei în ceea ce privește măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiați.

Am evidențiat și operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

De asemenea, am discutat despre rolul și responsabilitățile pe care România și Polonia le au în regiune.

În acest context, am reconfirmat susținerea fermă și deplină a României pentru Republica Moldova, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică. 

Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vom continua să acționăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate.

În plan bilateral, ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate să fie dublate de o cooperare economică robustă și fructuoasă. Sunt convins că vom reuși să creștem volumul schimburilor comerciale și al investițiilor reciproce, inclusiv în domenii de cooperare strategică”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Presidency.ro

Iohannis îi obligă pe militarii din Regimentul de Gardă să poarte mască - în mod ilegal, dat fiind că starea de alertă a fost anulată cu tot cu restricțiile legate de purtarea măștii.

 

La fel procedează și Vladimir Putin cu agenții de pază de la reuniunile sale prezidențiale: