ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul avansării epidemiei de coronavirus în Republica Franceză, președintele Emmanuel Macron a susținut luni seară o alocuțiune televizată, în cadrul căreia a anunțat măsuri stricte de restrângere a libertății de mișcare pe întregul teritoriu național, informează publicația Le Monde.

„Franceze și Francezi, dragii mei compatrioți. M-am adresat dumneavoastră joi seară pentru a evoca criza sanitară pe care o traversează țara. Până acum, poate că epidemia de Covid-19 era pentru unii dintre Dvs. o idee îndepărtată. Între timp, a devenit o realitate imediată și presantă. După cum am anunțat deja (joi -n.r.), Guvernul a luat măsuri ferme pentru a încertini propagarea virusului. Creșele, școlile, gimnaziile, liceele și universitățile sunt închise începând din această zi. Sâmbătă seară, restaurantele, barurile și alte magazine neesențiale vieții națiunii și-au închis, de asemenea, porțile. Adunările de mai multe de 100 de persoane au fost interzise. Niciodată Franța n-a mai trebuit să ia asemenea decizii, evident excepționale, evident temporare, pe timp de pace. Ele au fost luate cu ordine, cu pregătire, pe baza recomandărilor științifice, cu un singur obiectiv: a ne proteja în fața propagării virusului.

Joi s-a întrunit un consens științific și politic pentru a se menține primul tur al alegerilor municipale și am luat, împreună cu primul ministru, decizia de a menține scrutinul. Duminică, operațiunile votării au putut fi deci ținute. Doresc în această seară să mulțumesc serviciilor statului, primarilor, ansamblului serviciilor primăriilor, tuturor celor care au ținut birourile de vot și care au permis, deci, organizarea acestui scrutin. De asemenea, vreau să salut călduros pe francezele și francezii care, în ciuda contextului, s-au prezentat la urne, respectând cu strictețe regulile sanitare, menite să împiedice răspândirea virusului. Doresc, totodată, să le adresez în această seară felicitările mele republicane candidaților aleși în primul tur. Aproximativ 30 de mii de comune (UAT -n.r.) din 35 de mii au, după acest prim tur, un consiliu municipal.     

Dar, în același timp, pe când personalul de îngrijire din cadrul serviciilor de reanimare atrăgea atenția asupra gravității situației, am văzut și oameni care s-au adunat în parcuri, în piețe aglomerate, în restaurante și baruri, care nu au respectat consemnul de închidere. Ca și cum, în fond, viața nu s-ar fi schimbat.

Tuturor celor care, purtându-se astfel, au sfidat reglementările, doresc să le spun astăzi, foarte clar: nu numai că nu vă protejați pe voi înșivă -iar evoluția recentă a demonstrat că nimeni nu este imun, nici măcar cei mai tineri-, dar nici nu-i protejați pe ceilalți, pentru că deși nu prezentați niciun simptom, totuși puteți fi purtători și transmițători ai virusului. Chiar dacă nu prezentați nici un simptom, riscați să vă contaminați prietenii, părinții, bunicii, să puneți în pericol sănătatea celor dragi. În toate regiunile Franței, personalul de îngrijire se luptă, cu forță și devotament, să salveze vieți omenești.

În momentul în care situația sanitară se degradează accentuat, în care presiunea asupra spitalelor și îngrijitorilor noștri crește simțitor, întregul nostru angajament, toată energia și forța noastră trebuie să se concentreze asupra unui singur scop: încetinirea avansării virusului. Vă spun din nou răspicat în această seară: să respectăm acțiunile de protecție, să respectăm măsurile sanitare! Este singurul mod de a proteja persoanele vulnerabile, de a avea mai puțini cetățeni infectați și, astfel, de a reduce presiunea asupra serviciilor medicale, pentru ca acestea să poată mai bine întâmpina și îngriji bolnavii. Dacă nu avem semne grave, să contactăm medicul de familie, să nu apelăm serviciul de urgență și să nu mergem la spital decât în caz de febră foarte mare și de dificultăți respiratorii, în caz contrar acestea (salvarea și spitalele -n.r.) nu vor putea face față valului de cazuri grave care se profilează deja în unele regiuni. Să dăm dovadă, în fond, de spirit solidar și de simț al răspunderii. Fiecare dintre noi trebuie să limiteze, cu orice preț, numărul de persoane cu care intră zilnic în contact. Aceasta e prioritatea absolută, potrivit oamenilor de știință.

De aceea, după ce am consultat și ascultat experții, realitatea din teren și în deplină cunoștință, am decis să înăspresc măsurile pentru a ne limita deplasările și contactele la strictul necesar. De mâine la ora 12:00 și pentru minimum 15 zile, deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse. Aceasta înseamnă că adunările exterioare, reuniunile familiale sau amicale nu vor mai fi permise. A ne plimba, a ne întâlni cu prietenii în parc sau pe stradă nu va mai fi posibil. Este vorba de a ne limita cât mai mult posibil contactele din afara casei. Pe întreg teritoriul francez, în metropolă sau în teritoriile din afara ei (TOM - n.r.), trebuie să rămână doar drumurile strict necesare. Necesare pentru a ne face cumpărăturile disciplinat, păstrând cel puțin un metru distanță față de ceilalți, fără a da mâna cu nimeni, fără a îmbrățișa pe nimeni. Drumurile necesare pentru a merge la muncă, atunci când lucrul la distanță nu este posibil, și drumurile necesare pentru a face puțină mișcare, dar și aceasta fără a ne întâlni cu prieteni sau apropiați. Toate întreprinderile trebuie să se organizeze pentru a facilita lucrul la distanță. Iar când acesta nu va fi posibil, întreprinderile vor fi obligate de mâine să-și adapteze organizarea pentru a fi respectate aceste acțiuni de protecție împotriva virusului, adică pentru a-și proteja salariații sau, când este vorba de independenți, pentru a se proteja pe sine înșiși.

Guvernul va preciza modul de aplicare a acestor noi reguli, din această seară, după ce îmi voi încheia alocuțiunea. Orice abatere de la aceste reguli va fi sancționată. Vi-o spun în mod solemn în această seară: Să-i ascultăm pe lucrătorii medicali care ne transmit că, dacă vrem să-i ajutăm, trebuie să rămânem acasă și să ne limităm contactele. Asta este, evident, cel mai important. În această seară, voi institui noi reguli. Vom pune interdicții. Vor exista controale, însă cea mai bună regulă este cea pe care vi-o aplicați dumneavoastră înșivă ca cetățeni. Încă o dată, fac apel la simțul vostru de răspundere și de solidaritate.

În acest context, după ce i-am consultat pe președintele Senatului, pe președintele Adunării Naționale și, în egală măsură, pe predecesorii mei, am decis că al doilea tur al alegerilor municipale va fi amânat. Primul ministru i-a informat chiar azi despre aceasta pe liderii partidelor reprezentate în Parlament. Decizia a fost luată cu acord unanim”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, în alocuțiunea sa televizată de luni seară, 16 martie 2020.