Curtea Constituțională de la Chișinău a decis luni suspendarea temporară a prerogativelor președintelui Igor Dodon după ce acesta a refuzat să semneze decretele privind numirea a doi noi miniștri în cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informează Deschide.md și Radio Chișinău.

Potrivit deciziei, președintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Un grup de deputați ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituțională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcție, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Reprezentatul președinției de la Chișinău, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curții să sisteze examinarea sesizării, motivând că deputații care au sesizat Curtea nu aveau competențele necesare.

Conform Constituției, președintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, șeful statului este obligat să semneze decretele.

Anterior, președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de trei ori prin decizia Curții Constituționale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârșitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor șapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie președintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de președintele parlamentului, Andrian Candu, amintește Deschide.md. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews